A 21. század technológiai forradalma nem csak a számítógépünket és a telefonunkat érte el, a boros világ ugyanúgy rendelkezik saját okos kütyükkel. Vannak, akik továbbra is a régi tradíciók őrzői, de olyanok is akadnak, akik a modern újításokra esküsznek a gasztronómia és a borok kérdését illetően. Mivel ma már gyakorlatilag mindenki rendelkezik okostelefonnal, nem is lehet kérdés, hogy léteznek a boros szakmához kapcsolódó okos kütyük napjainkban. Lássuk hát, melyek a legfontosabbak vagy leghasznosabbak közülük.

1. Az okos zárjegy

Ez az applikációval együtt működő zárjegy azt a célt szolgálja, hogy saját magunk is pillanatok alatt ellenőrizhessük a megvásárlásra kerülő bor eredetét és aktuális állapotát. Az előzetesen okostelefonunkra telepített applikáció az érintésmentes kommunikáció elvén működik: a telefonunkat a bor zárjegyéhez közelítjük, majd az alkalmazás ellenőrzi nekünk a bor eredetiségét, valamint, hogy a palack korábban felbontásra került-e már.

Forrás: aipia.info

2. Az I-Sommelier

Az I-Sommelier – más néven az első okos-dekanter – automatikusan keringteti az előzetesen megszűrt levegőt, ezáltal számítógépes alapon próbálja helyettünk megoldani az aromák és a tanninok lágyítását, kibontását. A hagyományos dekantálóval ellentétben nem csak a bor felszínét levegőzteti, mivel a levegő a készülék segítségével egy csövön keresztül alulról juttatja be az oxigént.

Forrás: Pinterest

3. Az okos borzáró

A borzárót, mint fizikai eszközt, viszonylag nehezebb a modernitás talajára vezetni, de egy ázsiai párosnak ez is sikerült. Az általuk felfedezett borzáró ugyanis többek között beépített hőmérővel rendelkezik, amely folyamatosan monitorozza a bor aktuális állapotát, szükség esetén pedig jelzéseket küld a felhasználónak, ha például a bor elérné a csúcsát, vagy netán a romlás talajára lépne.

Forrás: lushome.com

4. Az okos borhűtő

Mondhatnánk, hogy kicsi a bors, de erős, ebbe a borhűtőbe ugyanis mindössze két üveg bor fér, ezeket azonban tetőtől talpig monitorozza ez a szuper okos kütyü. Nincs is egyéb dolgunk, mint a bevásárlózacskóból egyenesen a hűtőbe helyezni a palackot. A gép digitális kamerája automatikusan felismeri a címkét, a dugón átvezetett kettős tű pedig figyeli a bor hőmérsékletét, és a pohárba töltés után rögtön gázt juttat az üvegbe, hogy megakadályozza az oxidációt. A készülék természetesen okostelefonnal is összeköthető.

Forrás: engadget.com