Magyarország méltán büszke lehet sok évszázados borkészítési szokásaira. Az ország több, különböző szélességi és hosszúsági fokok mentén elhelyezkedő bortermelő vidéke közül most az egyik ősi térséget szeretnénk kiemelni. Górcső alatt a Mátra.

Gyöngyös városának környéke ma már a fiatal borászok egyik fellegvárának számít, ahol a borkészítés ősi tradícióit innovatív, előremutató jelleggel párosították. A Mátrai borvidék jelentősége vitathatatlan, ugyanis ez a térség biztosítja Magyarország bor- és szőlőexportjának több mint 30 százalékát. Amennyiben a Mátrai borvidékre készülünk, érdemes alapos kutatást végeznünk a meglátogatandó pincészetek után, nehogy valami olyat hagyjunk ki, amit később megbánhatunk.

Gyöngyöstarján környékén járva mindenképpen térjünk be a Kerekes Szőlőbirtok és Pince több mint kétszáz éves homokkő pincéjébe, és kóstoljunk meg egy pohár ínycsiklandó rajnai rizlinget. De az édeskésebb ízjegyek kedvelői se csüggedjenek, egy pohár Kerekes hárslevelű számukra sem fog csalódást okozni.

A helység dupla élvezetet kínál az ide látogatóknak: itt található a Kovács és Lánya Borászat is, ahová szintén érdemes betérnünk egy borkóstolásra. Március és szeptember között mindemellett részt vehetünk egy dűlőtúrán is, amely során a birtok legpazarabb panorámával megáldott területeiről nézhetünk szét a lábunk alatt elterülő szőlőültetvények szabályos sorain.

Mátra Open Nyári Borfesztivál 2017: Babiczki László, Kovács Zita, Ludányi Gábor, Kerekes Tamás, Dunai Detti és Bata Miklós

Látogatásunk során térjünk be Babiczki László borászatába Gyöngyössolymoson. A borász filozófiájának egyik alapköve, hogy borcsaládja hűen tükrözze a térség sokszínűségét, mindemellett küldetésének tartja, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a Mátra borvidékért. Egy finom pohár fahordós érlelésű Chardonnay vagy egy friss, ropogós Irsai Olivér tökéletes társad lehetnek az úton.

Végül, de nem utolsó sorban, a mátrai borászat fogalmával mára szorosan összekapcsoló Dubicz Borászat és Szőlőbirtok minden borkedvelő számára kötelező megállót jelent a Mátrában tett látogatás alkalmával. Nálunk lehetőség nyílik megtekinteni a frissen felújított látványpincét, körbesétálni a közel egy kilométer hosszúságú pincerendszerben, és rácsodálkozni a hatalmas acéltartályokra. Végül pedig az egészet megkoronázhatjuk egy üdítő borkóstolással, amelyet igény esetén hidegtálakkal, meleg étellel, falatkákkal teszünk még maradandóbb élménnyé a hozzánk betérő borkedvelők számára.

Ha sikerült kedvet csinálnunk neked a Mátrai borvidék különleges boraihoz, jó hírünk is van hozzá: idén is lesz Mátra Open buli, amire már nem is kell olyan sokat várnunk. Július 21-én végigkóstoljuk a most bemutatott borászatok – köztük a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok – legkiválóbb nedűit! Tarts velünk!