Mivel az ember folyamatosan kísérletező, új területeket és eljárásokat meghódító faj, nem érhet minket meglepetésként a hír, hogy a színekkel szorosan összekapcsolódó innováció végül a boros társadalmat is elérte.

A rozé borral együtt érkező, pink színű borok iránti olthatatlan lelkesedésből gyakorlatilag sosem lehet elég. Pink színű bor? Igen. Epres, málnás, ribizlis, erdei gyümölcsös ízjegyek? Igen. Rozét gyakorlatilag ma már minden magára valamit adó közért, kis és nagy bolt, hipermarket polcain találhatunk, hazavihetünk és elfogyaszthatunk, így a pink bor iránti kíváncsiságot mára inkább egy folytonos, osztatlan siker váltotta fel. A halvány rózsaszíntől a ciklámenig ma már gyakorlatilag a panton skála összes rózsaszín árnyalatát kiaknázta a szakma.

A pink bor melletti legújabb trendet manapság a királykék bor jelenti, amely az amerikai közönség igen jelentős százalékát nyűgözte le az utóbbi években. Egy magát kreatív úttörőként számon tartó spanyol cég úgy döntött, forradalmat szít a borfogyasztási szokások és a hagyományos borkészítési eljárások területén, és megpróbálkozik a kék színű bor előállításával. Nem is kellett sokat várni az első palack GIK borra, amely fehér- és kékszőlő keresztezésével, valamint természetes, a kékszőlő héjából kinyert színpigmentek hozzáadásából keletkezett, így semmilyen mesterséges színezéket nem tartalmaz. Az alkotók egy úgynevezett „bulibor” megalkotását tűzték ki célul a bor piacra dobásával, amelyet a partizás jegyében nem restek amúgy hagyományosnak minősülő martinis pohárban felszolgálni.

A fekete bor, vagyis a grúz borászok legújabb találmánya ennél jóval természetesebb összhatást kelt. A kelet-európai országból származó fekete bort Saperavi szőlőfajtából készítik, mely a térség hagyományos vörösborjainak legnagyobb százalékát adja. De miből is nyeri izgalmas árnyalatát? A fekete bor a valóságban a szemünk számára egyfajta érzéki csalódás: a vörösbor színe gyakorlatilag olyan „mély”, sötétvörös-lilás árnyalatú, hogy az feketének tűnik. A bor textúráját tekintve sűrű, bársonyos, mindemellett erdei gyümölcsös, sötét bogyós ízjegyeket hordoz. Készítői igazi szív- és lélekmelegítő italként tartják számon, amely tökéletes társunk lehet a fagyos téli estéken a kandallóban pattogó lángnyelvek mellett.

Kép forrása: sputniknews.com