Amikor a borok világában kalandozunk, gyakran találkozunk a „házasítás” kifejezéssel vagy annak francia „cuvée” – magyar szóhasználattal „küvé” – változatával. Mindkettő ugyanannak a tevékenységnek az eredményét takarja, vagyis különböző szőlőfajták – esetleg évjáratok, dűlők – borainak szakszerű keverését. A cél nem más, minthogy a házasítás során egy még izgalmasabb, harmonikusabb és összetettebb bor legyen az eredmény.

A házasítások során a legfontosabb szempont a harmónia elérése, vagyis, hogy az összeházasított borok egymást erősítsék, egymás kedvező tulajdonságait kiemeljék. Nem azért készítenek tehát cuvée-t, hogy a rossz bort a jó borral ’feljavítsák”, annak esetleges hibáit enyhítsék vagy eltakarják egy jó vagy jobb bor hozzáadásával. Azért sem érdemes ilyesmivel próbálkozni, mert a jó bor rossz minőségű borral történő „vegyítése” során a gyenge minőségű borból már biztosan nem lesz jó, viszont a jó minőségű bort is gyengítik, elrontják ezzel az eljárással.

A különböző borok szakszerű házasítása nagy körültekintést és tudást igényel, hiszen ismerni kell az összeházasítandó fajták és borok tulajdonságait, és a házasítás arányát is meg kell határozni. Amikor feltüntetik a címkén, hogy egy adott cuvée milyen összetevőkből áll, általában a legnagyobb arányban a borban lévő szőlőfajta neve szerepel a sorban legelöl, majd őt követi a többi összetevő felsorolása, a házasításban lévő arányuk csökkenő sorrendjében.

A házasítással tehát egyrészt új, komplexebb ízvilágot hoznak létre a borászok, másrészt tökéletesítik például a színt, a savak és/vagy a tannin mennyiségét és minőségét, az alkoholtartalmat, a testet, a felépítést, illetve a zamatokat. Azért is fontos ez, mert ezáltal a bor akár sokkal tovább érlelhető, eltartható, és szebb érést is produkálhat.

Nemcsak több szőlőfajtát, de akár egy fajtán belül reduktív és hordós érlelésű tételeket is házasíthatnak, így a friss, gyümölcsös, elsődleges, úgynevezett primer aromák találkozhatnak a hordós érlelésű tételek teltségével és érettebb zamataival.

A Dubicz házasítások – Dubicz Sziget sorozat

Borászatunk is készít házasításokat, fehér-, rosé- és vörösborból is. Legújabb sorozatunk, a Dubicz Sziget sorozat – mely a 2018-as Sziget fesztiválok (VOLT, Balaton Sound, Sziget, Strand Fesztivál)  hivatalos borait tartalmazza – mindhárom tétele házasítás.

– A Sziget Rosé 60% Pinot Noir és 40% Kékfrankos fajtából készült, illatában a finom szeder és a ropogós savak ötvözete jelenik meg, ízében cseresznyét és piros bogyós gyümölcsöket vonultat fel. Egy remek cuvée, mely segít szerelembe esni a roséval.

– A Sziget White-ban a Sauvignon Blanc (40%) könnyed mezei füvekre jellemző illata és a Muscat Ottonelre (20%) jellemző egzotikus gyümölcsök ízvilága remekül összhangban áll a Szürkebarát  (20%) citrusosságával és a Chardonnay (20%) ízének hosszú lecsengésével. Minden egyes korty tökéletes társa nemcsak egy fesztivál, de akár egy grillezéssel egybekötött kerti parti hangulatnak is.

– Még a mozgalmas és vidám fesztiválokon is vannak pillanatok, beszélgetések, alkalmak, mikor egy kicsit „komolyabbra” vágyunk. Általában ilyenkor választunk egy szép vörösbort. A Sziget Red egy remek alap vörös cuvée ezekhez a pillanatokhoz. 60% Kékfrankos és 40% Cabernet Franc fajtából készült tökéletes házasítás, amely többhetes héjon erjesztés eredményeként érte el közepes rubin színét, piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető illatát és élénk savérzetét. Könnyed vörösbor, karakteres jegyekkel fűszerezve.