Hányszor, de hányszor futottunk már bele a következő szituációba: a család teljes szerelésben, sapkában, sálban, indulásra készen áll az ajtóban, mikor eszünkbe jut: „Hoppá, a bor lemaradt!” Alapesetben mi is történik ilyenkor? Megpróbáljuk gyorsan orvosolni a kialakult, rendkívül kínos szituációt – legtöbbször, sajnos, nem a legoptimálisabb módon.

Nem mindig van időnk ott és akkor beszaladni a legközelebbi boltba vagy egy borszaküzletbe, hogy az adott családtag vagy barát számára a legmegfelelőbb palack bort beszerezhessük, ezért a saját készletünkből választunk. De ha már így alakult, válasszunk jól. Ehhez most adunk egy kis segítséget. Nézzük, melyek is a tiltólistás párosítások vagy azok, amelyek csakis a legritkább esetben lehetnek megfelelőek.

Aranyszabály, hogy idősebb férfi családtagjainknak illik komolyabb volumenű alkoholos italt választanunk, hiszen mit is kezdene a 70 éves apósunk egy könnyed, fiatalos, gyümölcsös rozéval? Valószínűleg közelebbi barátságba tudnának kerülni egy mélyvörös, testes, Dubicz Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée-vel, amely emeli az alkalom rangját.

Mindazonáltal a fenti aranyszabály fordítva is érvényes: 23 éves unokahúgunk által szervezett karácsonyi buliba kevésbé jó ötlet egy testes vörösbort vinnünk ajándékba, hiába tűnik különösen egyszerűnek továbbadni azon a több éves palackon, amelyet ez idáig mi magunk sem fogyasztottunk el jó szívvel. Válasszunk inkább egy fiatalosabb Zsizsi frizzantét, hogy garantáljuk számára a jó élményt.

Nagy családi összejövetel? Karácsonyi baráti találkozó? Ezeken az alkalmakon lehet csak igazán nagy bakot lőni! Amennyiben különösen előrelátók vagyunk, vásároljunk egy-egy, személyre szabott palack bort mind a házigazda, mind a háziasszony számára. Ha ez valamilyen okból kifolyólag mégsem sikerül, próbáljunk nagyban gondolkodni: melyik lehet az az ital, amely a nagyobb közönséget megmozgatja? 1014-es sorozatunkra bátran támaszkodhattok: egy kellemes Irsai Olivérrel vagy Chardonnay-val nem foghattok mellé.

Az ünnepi időszak talán egyetlen kivételt képező eseménye a szilveszter. Ez az alkalom az, ahol gyakorlatilag bármilyen típusú bort – legyen az vörös, fehér, rozé vagy habzó – nyugodtan megragadhatunk, biztosan gazdára talál.