Van, hogy már olyan régóta őrizgetsz egy finom bort, hogy ahelyett, hogy végre felbontanád és meginnád, ki is öntheted, ugyanis sajnos romlott a minősége. De vajon honnan lehet tudni, hogy jó-e még a bor?

A legfontosabb az, hogy a kinyitott üveg bort minél hamarabb javasolt elfogyasztani, maximum 3-4 napon belül, ugyanis a tárolása nem egyszerű. Ám nem csak a nyitott, de a még bontatlan borok esetében is nagyon oda kell figyelni a tárolásra, hiszen jelentősen romolhat a minősége, akár bontatlanul is. Ezért mindig hűvös, sötétebb helyen legyenek, ha fel van tűntetve az üveg címkéjén, akkor igyekezz az ott leírtak szerint elhelyezni.

Ha egy régebbi bor esetében nem vagy biztos, hogy fogyasztható-e még, könnyen ellenőrizheted a minőségét, csupán ezekre kell odafigyelni:

Más az illata

Ha egy kicsit is dohos, ecetes vagy épp penészes a bor illata, akkor szinte biztos, hogy megbuggyant a bor, és már nem iható. A túlzottan mazsolás illat is ezt mutatja.

Sötétebb a színe

Ha a fehér bor színe kissé sötétebb, barnásabb, minőségromlás állhat ennek hátterében is.

Kintebb van a dugó

Ha bor nyitáskor a parafadugó kicsit kintebb emelkedik, mint ahol lennie kellene, az arra utal, hogy túlmelegedett az ital, kitágult a dugó, és kijjebb csúszott. Ilyenkor óvatosan kell kóstolni a bort, mert valószínű, hogy megromlott.

Túl édes

Mindegy, hogy a bor száraz vagy édes, ha kóstolás után egy furcsa, édeskés íze van, azt jelenti, hogy túl meleg helyen volt tárolva, ezért megédesedett, és elvesztette a minőségét.

Savanyú az íze

A bor sosem szabad, hogy savanyú legyen. Ha nem érezhető benne friss, gyümölcsös íz, és savanyú, fanyar a mellékíze, biztos, hogy ki kell önteni, hiszen nem jó már a minősége.

Megszénsavasodott

Habzó bornál ugyan kifejezetten örülünk, ha a bor buborékos, és habzik, azonban, ha egy sima vörös, fehér vagy rozé bor felhabzik, és buborékokat érzékelünk benne, már meg sem kell kóstolni, hiszen elkezdett újra megerjedni, azaz levegőt kapott, túlmelegedett, megromlott. Inkább öntsd ki.