A vörösborok világa

A vörösborok világa

Még a nagy nyári szórakozások, partik, nyaralások vagy fesztiválok idején is vannak pillanatok, beszélgetések, alkalmak, amikor egy kicsit komolyabbra vágyunk. Általában ilyenkor választunk egy szép vörösbort, de jól esik a nap végén is, vacsorához vagy vacsora után „csak úgy” egy pohárral belőle.

Ismerjük meg a vörösborokat közelebbről!

Miből készülnek?

Ahhoz, hogy vörösbor készülhessen, mindenképpen kékszőlőre van szükség, hiszen – akárcsak a rozébor – a vörösbor is a kékszőlő héjából nyert színanyagtól kapja a színét, mely a vörös különböző árnyalataiban jelenhet meg az erőteljes bíborvöröstől kezdve a rubinpiroson és a gránitvörösön át egészen a narancssárgás-téglapirosig bezárólag.

Hogyan készülnek?

A vörösborok készítése a szüretet követően a kékszőlő bogyóinak zúzásával kezdődik, majd a lé és a szilárd részek (héj, magok) együtt erjednek, méghozzá akár több hétig, „melegen”, vagyis az erjedés során felszabaduló hő felhasználásával. A sötét szőlőhéjból ilyenkor szépen lassan kioldódnak a szín- és aromaanyagok. Majd a vörösbort kipréselik a szilárd részek közül. Vörösbor ritkábban készül reduktív eljárással  – ilyenkor egy nagyon könnyű, gyümölcsös vörösbor a végeredmény –, azokra leginkább a rövidebb-hosszabb ideig tartó fahordós érlelés a jellemző.

Szőlőfajták

Mint minden bornál, a vörösbornál is fontos, hogy milyen fajtából készül, hiszen mindegyik szőlő más és más tulajdonsággal rendelkezik. De ezen felül más tényező is befolyásolja a bor ízvilágát, így például a talaj. A Mátrai borvidéken jelenleg vörösbor készítéséhez a Bíborkadarka, a Blauburger, a Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon, a Kadarka, a Kékfrankos, a Merlot, a Pinot Noir, a Syrah, a Turán és a Zweigelt fajta használata engedélyezett. Természetesen nem csak egy fajtából készülhet egy adott vörösbor, gyakoriak a házasítással készített változatok is.

Tannin nélkül nincs vörösbor

A borok alapvető összetevői közül vörösborok szempontjából az egyik legfontosabb a tannin, más néven csersav. Ez a vegyület a szőlőbogyó héjában és magjában található, és ezeknek a szilárd részeknek a lével történő együtt áztatása során kerül a mustba, illetve a borba. Fontos alkotórész, hiszen a bor stabilitását, felépítését, színét és ízét is befolyásolja.

Csak a színe legyen vörös!

Az árnyalatból sok mindenre következtethetünk. Minél sűrűbb a textúrája, és minél mélyebb a színe a vörösbornak, általában annál intenzívebbek az aromái is. A halványabb színű, kicsit áttetszőbb vörösborok pedig könnyedebb felépítésűek, és alacsonyabb a tannintartalmuk. Az idő múlásával és a bor érésével együtt a vörösborok színe is változik: fakóbbak lesznek, bordós, sötétebb színüket narancsos, barnás, rozsdás árnyalatokra váltják. Mivel a hosszabban érlelt/tárolt vörösborok színanyagai idővel kicsapódhatnak, és üledéket képezhetnek a borban, érdemes adott esetben a bor dekantálását is elvégezni.

A legújabb Dubicz vörös: Sziget Red

Vörösboraink közül a legújabb kategóriában, a Dubicz Sziget sorozatban  – amely a 2018-as Sziget fesztiválok (VOLT, Balaton Sound, Sziget, Strand Fesztivál) hivatalos borait tartalmazza – ott van egy remek alap vörös cuvée, vagyis a 60% Kékfrankos és 40% Cabernet Franc fajtából készült Sziget Red is. A Sziget ugyan egy vég nélküli buli, de akadnak benne meghitt pillanatok és kiadós beszélgetések, melyekhez jobban illik „valami komolyabb”. Akkor jön jól ez a gyümölcsös, könnyed, karakteresen fűszerezett, barrique-jegyeket mutató házasítás, amely 0,75 literes normál palackban kapható „Sziget Red 2017 – for the hot-blooded” néven.  És ha nem fesztiválon, hanem vacsorához vagy baráti összejövetelen bontanád, legjobb vadételek és füstölt sajtok mellé fogyasztani. A fesztiválborokat – köztük a Sziget Red-et – akkor is megkóstolhatod, ha idén nem mész egyik nagy eseményre sem. Csak rendeld meg webshopunkból a Sziget csomagunkat, és kóstold meg 2018 fesztiválborait! Vörösbort tehát akár önmagában, akár ételek mellé is jó fogyasztani. És még az egészségünkért is teszünk közben, hiszen azon túl, hogy nagyon jól kíséri a különböző alkalmakat, a vörösbor állítólag fogszuvasodás ellen is jó, sőt, még a termékenységben is segít. Akkor se essünk kétségbe, ha fogyasztás közben történik egy kis „baleset”, a vörösborfoltot ugyanis el lehet távolítani, csak néhány tippet kell hozzá megjegyezni.

És még valami: a vörösborok fogyasztásánál is ügyeljünk a bor megfelelő szervírozási és fogyasztási hőmérsékletére!

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.