Így boroznak ők – Nagy Adri énekesnő

Így boroznak ők – Nagy Adri énekesnő

Ahogy számunkra a hangja, számára a bor csupa élmény és varázslat. Kacérkodik is a gondolattal, hogy egyszer beiratkozik egy sommelier tanfolyamra, hogy jobban megértse a szőlő feldolgozásának művészetét. Ezúttal Nagy Adri mesélt nekünk arról, hogyan is borozik ő.

A borról először az jut eszembe, hogy …

A kecskeméti borfesztivál volt az első igazi élményem. 18 éves voltam, amikor kilátogattam oda – természetesen szigorúan szülői engedéllyel (mosolyog). Talán ezeknek a tapasztalatoknak is köszönhetem, hogy számomra a borozás egy olyan “eszköz”, ami mértékletességgel párosulva jó hangulatot tud eredményezni, és összehozza az embereket egymással.

A kedvenc borom… 

Fiatal fejjel az édesebb ízvilágokhoz vonzódtam – de talán a legtöbben így vagyunk ezzel. Akkoriban még nem igazán tudtam, milyen is a minőségi fehérbor. De ez az évek során szép lassan eltolódtak nálam a hangsúlyok. Ma már a gyümölcsös és igazán friss borokat kedvelem a legjobban. Nagy rajongója vagyok a nemes magyar nedűknek, és szeretem is támogatni a hazai borászokat. Sokszor szervezünk a baráti társaságban boresteket, ahol rendre honi termelők üvegeit bontjuk fel, és több ízben volt már szerencsém bortúrán is részt venni például a balatoni borvidéken. Ezek kivétel nélkül mindig nagy élmények voltak számomra, köszönhetően a borászok élvezhető előadásmódjának. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy én magam is szívesen elvégeznék egy sommelier tanfolyamot, hogy egy kicsit jobban megértsem ezt a világot, és azt, hogy hogyan készülnek a borok és mit jelentenek a különböző eljárások.

A legszebb boros élményem…

Ha választanom kell, akkor egy olaszországi kirándulásunkat idézném fel, melynek a végcélja a mesés Toscana volt. Akkor még nem gyerekkel, hanem kutyával utaztunk, így kicsit szabadabbak voltunk. Tisztán él bennem az élmény, ahogy a 10 órás fárasztó út után csak álltunk a szállásunk teraszán, és nem győztünk betelni a csodás panorámával. Mindenhez bort ittunk és mellé isteni ételeket ettünk. Nem vagyok kifejezetten nagy vörösbor rajongó, de olyannyira magával ragadott a toszkán életérzés, hogy ott még azt is szívesen kortyolgattam.

Én úgy iszom bort, hogy…

Megadom a módját. Van, hogy ez szép poharakat jelent, van, hogy egy odaillő nasit, esetleg finom sajtokat vagy vékony szelet sonkákat. De már egy egyszerű vasárnapi ebédnél is tudatosan választjuk ki az adott fogáshoz legjobban illő bort. Mert szeretjük kihozni az élményből a legtöbbet.Elmúlt már 18 éves?