Éttermi etikett – Így rendeljünk bort a vacsorához

Éttermi etikett – Így rendeljünk bort a vacsorához

Az éttermi borrendelés – akármilyen meglepő – sokak számára ez kiemelten nagy stresszfaktort jelent, különösen, ha nincs szakértő borfogyasztó a társaságban.

Amennyiben éttermi borrendelésre kerül sor, úgy alapvetően kétféle fogyasztóval találkozhatunk. Az első típusba azok tartoznak, akik bizonytalanabbak, és inkább egy sommelier szakértelmére bízzák magukat, míg a második típusba azok, akik amatőr vagy éppenséggel profi borfogyasztóként inkább megpróbálkoznának azzal, hogy saját maguk válasszák ki a menüsorhoz leginkább passzoló tételeket.

Így vagy úgy, néhány jól irányzott trükkel megkönnyíthetjük saját magunk, asztaltársaságunk és a sommelier dolgát is.

1. Először is mérd fel az asztaltársaság fogyasztási igényeit. Ki szeretne bort fogyasztani? Ki milyen jellegű bort preferál? A legjobb, ha mindenkire tekintettel vagy a választásnál. Többen is boroznátok? Akkor érdemes akár egy teljes palackkal rendelni, mintsem poharanként válogatni.

2. Válassz az alkalomhoz illő bort. Ezalatt azt értjük, hogy amennyire csak lehetséges, légy tudatos. Ha egy átlagosnak mondható kedd esti baráti beszélgetésről van szó, egy egyszerű, de nagyszerű tétel is tökéletes választásnak bizonyul, mindazonáltal ha ünnepi alkalomból gyűlik össze a család, akkor érdemes egy fajsúlyosabb, különlegesebb tételt választanod.

3. Gondold végig, hogy nagyjából milyen ételeket fogsz fogyasztani, és ahhoz próbálj meg bort választani. Ez az egész kérdés egyik legnagyobb buktatója, így ha nem vagy teljesen biztos a dolgodban, akkor kérj inkább szakértői segítséget. Egy, az ételhez tökéletesen passzoló bor rendkívül sokat lendít az alkalom báján, miközben egy rosszul kiválasztott tétel mindent elronthat.

4. Nézd végig hátulról is a borlapot! Sokan abba a hibába esnek, hogy a rengeteg tétel vizsgálata közben nem feltétlenül jutnak el az utolsó palackokig, így nem találkoznak a különlegesebb felhozatallal. Ez ugyan elsőre viccesen hangzik, de érdemes egy próbát tenned, ha újszerű tételek kóstolása is a terveid között szerepel.

5. Végül pedig egy plusz tanács tőlünk: amennyiben úgy gondolod, hogy már tökéletesen kiigazodsz a borok világában, és előre kitaláltad, hogy a vacsorához milyen bort fogsz fogyasztani, akkor is kérd ki a pincér vagy sommelier tanácsát. Sosem tudhatod, hogy mely tételek nem szerepelnek a borlapon, vagy milyen olyan jellegű extra információhoz juthatsz, amelyre nem is számítanál.Elmúlt már 18 éves?