5 dolog, amit soha ne tegyél, ha bort rendelsz

5 dolog, amit soha ne tegyél, ha bort rendelsz

A bor rendelésnek is megvannak a szabályai, pont, ahogy a tárolásának, a töltésének és a borospoharak fogásának. Ha étteremben, bisztróban, bárban vagy borászatban kérsz egy pohárral az italból, ezeket a hibákat semmiképp se kövesd el.

Nem kóstolod meg

Mikor a felszolgáló kihoz egy üveggel a rendelt borból, megkérdezi, megkóstolod-e. Ilyenkor nem udvarias dolognak számít nemet mondani, mindig meg kell kóstolni egy korttyal belőle, és ha ízlik, tölt a poharadba egy decit.

Láthatóan nem érdekel, milyet iszol

Ha nem is vagy nagy borszakértő, legyen ötleted arról legalább, hogy fehéret, vöröset, rozét, habzót vagy desszertbort kérsz. A felszolgálók segítenek neked kiválasztani ezek közül a neked tetszőt, de azért azt nagyjából nem árt, ha tudod, hogy mihez is van kedved.

Direkt a legolcsóbbat/legdrágábbat rendeled

Sose rendelj csak az ár alapján. Válaszd azt, amelyiknek az ízvilága közel áll hozzád, vagy épp amelyiket szeretnéd kipróbálni, de mindig a minőség és a hangulat alapján dönts, ne az ár alapján.

Nem hallgatsz a felszolgálóra

Ha vöröset rendelsz mondjuk egy halhoz, de a felszolgáló udvariasan segítséget ajánl neked, és azt javasolja, inkább fehéret igyál, fogadd el a tanácsát, és kérd inkább azt az ételhez. A bor és étel harmóniája a legcsodásabb gasztronómiai élmény lehet!

Nem rendelsz mellé valami harapnivalót

Mivel a bor elég savas ital, ajánlott mellé valamit nassolni. Lehet az sajt, dió, aszalt gyümölcs, vagy épp pogácsa, fontos, hogy fogyassz valamit hozzá, hogy ne marja a gyomrodat, és másnap is jól legyél.Elmúlt már 18 éves?