A fesztiválborozás szabályai – Mit tegyünk és mit ne?

A fesztiválborozás szabályai – Mit tegyünk és mit ne?

Fesztivál ide vagy oda, a megfelelő és átgondolt borfogyasztásra itt is érdemes odafigyelni. De melyek is lennének azok a bizonyos szabályok?

Fesztivál, buli, társaság, zene. Adott, hogy egy bizonyos mennyiségű alkoholt is esetlegesen elfogyasztunk a barátaink társaságában. A hangsúly jelen esetben a mennyiségen van. A fesztiválszezon általában júniusban veszi kezdetét és egészen augusztus végéig tart, tehát a teljes nyári időszakot felöleli, nyilván nem véletlenül. A szervezők szeretik bebiztosítani a jó időt (ami a legtöbb esetben még így sem garantált).

A legtöbb nyári fesztiválon egy-két nap biztosan beüt a kánikula, ami több fronton is összekuszálhatja az érzékszerveinket. Egyrészt sokkal több folyadékot igényel a szervezetünk, mint bármikor máskor, másrészt sokkal intoleránsabb is a külső hatásokat illetően. Az előbbi azért különösen érdekes számunkra, mert a jó hangulat mellett a folyamatos szomjúság is a kelleténél több alkoholos ital bevitelére sarkallhatja az embert. Érdemes tudatosan fogyasztanunk – egy pohár bor, egy pohár szénsavmentes ásványvíz. Tudjuk, hogy a nagy melegben igazán csábító a jeges fröccs gondolata, ugyanakkor az élmény csalárd reményekkel kecsegtet. Érzetre a jeges fröccs csillapítja a szomjunkat, így gyakorlatilag bármennyit meg tudunk inni belőle, a szervezetünket azonban az alkohol dehidratálja. Amennyiben nem figyelünk oda a megfelelő vízbevitelre a nagy meleg idején, könnyedén a fejünkbe szállhat a bor, vagy ami még rosszabb, kiszáradhatunk. A fentiek fényében nem tudjuk eléggé kihangsúlyozni a vízbevitel fontosságát a fesztivál teljes ideje alatt.

Ne legyünk restek érdeklődni az elfogyasztandó bor eredetét, minőségét és milyenségét illetően, mert hatalmas különbségekre bukkanhatunk. Előfordulhat, hogy olyan borból készítik a ház fröccsét, amelyet nem szeretsz, vagy amelyről később kiderül, hogy jobb lett volna inkább kihagyni a repertoárból. Menj biztosra! Csak olyan bort fogyassz, amelyről tudod, hogy megbízható forrásból származik és jó minőségű. Az olcsó ár nem minden, főleg, ha cserébe másnap macskajaj kínoz. Ugyanez megfordítva azt is jelentheti, hogy a kevesebb több – inkább fogyassz kevesebbet egy akár drágább, de jobb minőségű borból, mint sokat egy gyenge minőségűből. Mindazonáltal fesztiválok idején is fontos, hogy ne keverjük az egyes italfajtákat: amennyiben a voksodat már letetted a bor mellett, úgy nem ajánlatos mellé három óránként elfogyasztani egy feles pálinkát vagy éjszaka egy rumos kólát. Figyeld meg, némi tudatosság és mértékletesség árán olyan remek fesztiválélményben lesz részed, mint még soha korábban.Elmúlt már 18 éves?