A rozéborok nemcsak üdeségük és kedvességük miatt egyre kedveltebbek a borfogyasztók körében, hanem például a gasztronómiában való könnyű elhelyezhetőségük miatt is. Ugyanúgy jól esnek aperitifként, mint ételek mellé fogyasztva, és jöhetnek a nap bármely szakában, legyen akár nyaralós reggel, délutáni szieszta, esti-éjszakai kerti parti vagy egy bulizós, koncertezős fesztivál. Tisztán vagy fröccsben, de akár egy hűsítő rozéfagyiban is remekül teljesítenek. Ismerjük meg a rozé borokat közelebbről!

Miből készülnek?

Ahhoz, hogy rozébor készülhessen, mindenképpen kékszőlőre van szükség, hiszen – akárcsak a vörösbor – a rozé is a kékszőlő héjából nyert színanyagtól kapja színét. Az a rózsaszín különböző árnyalataiban jelenhet meg: a visszafogott babarózsaszíntől kezdve a vidám pinken vagy akár a narancssárgás, hagymahéj színeken át egészen a sötét málnapiros árnyalatokig pompázhat. A szabályozás szerint ahhoz, hogy a rozé – vagy rosé – kifejezés a címkén szerepeltethető legyen, a bor kizárólag kékszőlőből készülhet, tehát a vörös- és fehérborok házasítása nem engedélyezett.

Hogyan készülnek?

Mivel a szükséges színanyag a szőlőbogyó héjában található, nagyon fontos, hogy a bor érintkezzen a héjjal, hogy abból kioldódhasson a lényeg. Ezért szüret után a bogyók zúzását követően – még a préselés előtt – nagyon rövid ideig, mindössze néhány órán, maximum 1-2 napon keresztül együtt erjesztik a bogyókat a héjjal, majd préselés következik, és csak a rózsaszínű levet erjesztik tovább. Ha nem így tennének a borászok, és tovább hagynák érintkezésben a héjjal a levet, siller-, majd vörösbort kapnának végeredményként. A legtöbb rozé reduktív eljárással készül, hogy a ropogós savakat és a friss, intenzív, primer, azaz elsődleges szőlőaromákat megőrizzék, de léteznek fahordós változatok is.

Szőlőfajták

Mint minden bornál, a rozénál is fontos, hogy milyen szőlőből készül, hiszen mindegyik fajta más és más tulajdonsággal rendelkezik. De ezen kívül más tényező is befolyásolja a bor ízvilágát, így például a talaj. A Mátrai borvidéken jelenleg rozébor készítéséhez a Blauburger, a Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon, a Kadarka, a Kékfrankos, a Merlot, a Pinot Noir, a Syrah és a Zweigelt fajta engedélyezett. Természetesen nem csak egy fajtából készülhet egy adott rozé, gyakori a házasítással készített változat is.

A Dubicz rozék

Mivel mi magunk is rajongunk a rozékért, három sorozatunkban is helyet kaptak:

  • Mátra sorozatunk tételei között – melyek bármely alkalomra választhatók, és a friss, illatos, gyümölcsös vonalat képviselik – az érett piros gyümölcsökkel teli, feszes szerkezetű, ropogós savú Kékfrankos Rosé szerepel.
  • Nevében a Kékes-tetőre utalva jelenik meg minden évben borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás, válogatott szemekből készült tételeiből álló 1014 sorozatunk, amelyben az elegáns prémium 1014 Cabernet Sauvignon Rosé kapott helyet.
  • Legújabb sorozatunk pedig a Dubicz Sziget sorozat, amely a 2018-as Sziget fesztiválok – VOLT, Balaton Sound, Sziget, Strand Fesztivál – hivatalos borait tartalmazza, és melyek között ott van egy remek rosé cuvée, a 60% Pinot Noir és 40% Kékfrankos fajtából készült Sziget Rosé is!

Mihez és hogyan igyuk?

Rozét önmagában – vagy fröccsként – is jó inni, de ételek mellé is kellemes. Legyen az egy egyszerű Caprese vagy más könnyű saláta, egy aszalt paradicsomos-capris vagy sültpaprikás „kenegetős”, chilis halpogácsa, paradicsomos bruschetta, mini lazacburger vagy egy kis roséra sütött kacsamell málnaecetes salátával – és a sor még nagyon-nagyon hosszan folytatható – remek élményben lesz részünk. Bármivel is párosítjuk, egy nagyon fontos szabály, minden esetben betartandó: ahogy valamennyi bortípust, úgy a rozét is mindig megfelelő hőmérsékleten fogyasszuk. 8-11 Celsius fok körüli hőmérsékletre hűtsük le ezeket a borokat, belekalkulálva azt is, hogy nagy melegben a pohárban hamar felmelegszik, így mindig inkább hidegebb legyen a bor. Ha viszont egyszerre vágyunk rozéra és egy kis jeges frissítőre is, próbáljuk ki az epres vagy málnás rozéfagyit is, melyet akár otthon, házilag is elkészíthetünk, természetesen rozét kortyolgatva.