Ilyen ásványvizet fogyassz, ha borozol

Ilyen ásványvizet fogyassz, ha borozol

Már-már kissé közhelyes, elcsépelt az az álláspont, mely szerint a borkóstolás során elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű ásványvíz elfogyasztása. Viszont attól függetlenül még nagyon igaz. Ennek pedig több oka is van.

Az egyik, talán a legközismertebb, hogy az alkohol a kávéhoz hasonlóan dehidratál, így a megfelelő folyadékmennyiség pótlása elengedhetetlen szervezetünk számára. Mindazonáltal egy hatékony vízfogyasztási szokásrendszer kialakítása nagy segítségünkre lehet a “másnapi” macskajaj elkerülésében is.

Manapság viszont egyre jobban előtérbe kerül egy harmadik, merőben új álláspont is. Ez alapján a borokat kóstolás során érdemes az adott tájegység saját, helybéli ásványvizével fogyasztani. Az új trendnek több oka is van: egyrészt a vízfogyasztás megtisztítja a nyelvet, a szájpadlást, az ízlelőbimbókat, másrészt előkészíti a „terepet” az utána következő nedű számára. Gondoljunk csak bele, mennyivel több ízjegyet, aromát, zamatot fedezhetünk fel ezáltal egy borkóstolás során!

A Németországból induló irányzat logikus érvekkel támasztja alá a bor és az ásványvíz megfelelő párosítását: a bor és az ásványvíz ugyanabból a talajból fakadnak, utóbbi így erősíti az előbbiben található jellegzetes, helyi aromákat. Érdemes azonban külön figyelmet szentelnünk a vulkanikus talajból származó szőlőknek és az azonos környékről fakadó ásványvizeknek is. Esetükben ugyanis erőteljes ízbeli hatása lehet a vízben található különösen magas ásványianyag-tartalomnak, amely elnyomhatja, torzíthatja a bor természetes aromáit.

Ennél a pontnál pedig álljunk is meg egy kicsit: egy száraz vörösborhoz teljesen más típusú ásványvíz illik, mint egy édeskésebb hárslevelűhöz, így az sem mindegy, hogy melyik bortípust milyen ásványvízzel párosítunk. A testes vörösborokhoz általában szigorúan szénsavmentes ásványvizet ajánlanak a hozzáértők, míg egy gyengédebb, selymes szürkebaráthoz vagy hárslevelűhöz jól igazodik a szénsavas ásványvíz, mivel az felerősíti a borban található ízjegyeket. Mindazonáltal ügyeljünk arra, hogy a savasabb, erőteljesebb fehérborokhoz inkább szénsavmentes ásványvizet válasszunk, nehogy a savak kedvezőtlenül erősítsék egymást, egy életre elrontva egy csodás borhoz kapcsolódó élményünket.Elmúlt már 18 éves?