A bor és a jóga

A bor és a jóga

Bor és jóga – látszólag egymástól két teljesen független témakör, amelyeknek annyi köze lehet a másikhoz, mint a fakanálnak a csiszolópapírhoz. Pedig lehet közöttük összefüggés, nagyon is sok.

A legújabb amerikai őrület ugyanis egy teljesen új sportág keretei között kapcsolja össze a kettőt. Ha jobban belegondolunk, a bor és a jóga jól támogathatják egymást, hiszen utóbbi kezdetektől fogva a relaxálás, a teljesen kiengedés állapotának szószólója, míg a borfogyasztás egyik kedvező mellékhatása a test és az elme ellazulása, egyfajta pihentető állapot elérése. Így nem is csoda, ha felismerték (végre!) ezt a párhuzamot, és megkeresték a módját annak, hogy közös nevezőre hozzák őket. Na, de miben is új ez a párosítás?

A borjóga – eredeti nevén Drunk Yoga – már évek óta hódít az Egyesült Államokban, különös tekintettel New York-ra. A mozgásforma lényege, hogy a másfél órás alkalom első felében klasszikus, pihentető nyújtógyakorlatokat végeznek a résztvevők, míg a második részben főként kezdők által is végezhető jógapózokat gyakorolnak, mindeközben pedig finomabbnál finomabb borokat kortyolgatnak. Nem is akárhogy! A lényeg a magabiztosság erősítése. Sokan ugyanis azért nem mernek teljesen kezdőként nekivágni egy jógaórának, mert félnek, hogy nem elég hajlékonyak, rugalmasak, és az ebből fakadó gátlások miatt inkább bele sem kezdenek a dologba. Köztudott, hogy a bor rendkívül hálás segítőtárs a gátlások leküzdésében – a „drunk yoga” alapítói is ezt az irányelvet vették alapul a sportág kialakításakor. Jelszavuk: jógázni bárki tud, borozni mindenki szeret!

Egy drunk yoga session során bármikor ihatunk egy-egy korty bort, mert az ellazít, oldja a gátlásaikat, valamint a keringési rendszerünket is stimulálja. Fontos azonban a mértékletesség, hiszen az egyensúlyérzékünk megbízható működése elengedhetetlen a különféle jógapózok kitartásához. Poharat újra tölteni csakis sikeresen elvégzett gyakorlatok után lehet, illetve a kilöttyintés három büntetéskorttyal jár. Gondoljunk csak bele, milyen erőfeszítést igényel egy-egy póz megtartása, ha közben egy pohár vörösborral kell egyensúlyoznunk! Ez a feladat nem csak a koncentrációs képességünket fejleszti, de a vázizmainkat és az egyensúlyérzékünket is keményen megedzi. A borjóga gyakorlatilag összeköti a kellemeset a hasznossal.

Kinek hoztuk meg a kedvét hozzá?Elmúlt már 18 éves?