A bort, mint „táplálékkiegészítőt” évszázadok óta jótékony hatású nedűként tartják számon – természetesen csakis a megfelelő mennyiségű és minőségű fogyasztás ellenében. A 14-15. század folyamán a tisztítatlan folyóvíz helyettesítésére is szolgált, emellett pedig gyógyitalként is jelen volt az akkori kórházak, ispotályok falai között. Több száz oldalt is tele lehetne írni a megfelelő borfogyasztás nyomán mérhető értékekből. De lássuk, hétköznapi, átlagos borfogyasztóként mire is használhatjuk gyógyírként a mértékkel fogyasztott nedűt!

  1. A bor rengeteg antioxidánst tartalmaz, így gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakra. Az erek beszűkülésének megelőzésével pedig jelentősen csökkenti a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
  2. Immunerősítő: a borban található temérdek ásványi anyag, kálium, kalcium, cink, magnézium, vas, B- és C-vitamin mindegyike segít a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, energiaszintjének megőrzésében.
  3. A fehérborok savtartalma általában magasabb, mint vörös társaiké: savhiányos betegségekre ezért 1-2 pohár száraz fehérbor kifejezetten jó megoldás lehet. Serkenti a gyomorsav elválasztást, jó hatással van az emésztésre.
  4. Mértékkel fogyasztva segíti az agyi funkciók működését, valamint bizonyítottan hatással van az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésére. A borban található szőlő- és gyümölcscukor mindemellett energiát szolgáltat a megfelelő működéshez, gondolkodáshoz.
  5. Gyorsítja az anyagcsere folyamatokat, meghozza az étvágyat, ezáltal segítve a salakanyagok távozását a szervezetünkből.
  6. A bor értágító hatása különösen hasznos lehet kínzó fejfájás esetén. A vérkeringés stabilizálásával, az erek kitágulásával a fejfájás könnyedén elmulasztható.
  7. A megfelelő mennyiségű borfogyasztás a látásunkat is segítheti. Egy friss kutatás szerint a rendszeres borfogyasztók hajlama a szürkehályogra sokkal kisebb, mint a bort nem fogyasztó társaiké.
  8. A borban található milliónyi antioxidáns bizonyítottan segít a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. A szőlőhéjban található antioxidáns ugyanis megakadályozza azon proteinek kialakulását a szervezetben, amelyek a rákos sejtek képződését segítik.