Így nyiss ki egy üveg bort, ha nincs kéznél dugóhúzó

Így nyiss ki egy üveg bort, ha nincs kéznél dugóhúzó

Bizonyára mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, hogy nem volt nálunk dugóhúzó a borosüveg kinyitásához. De jó hír, hogy nincs még minden veszve.

John Legendtől már több trükköt  is elleshettünk a borosüveg kinyitásának praktikáit illetően, most mégis megpróbáltuk csokorba szedni azokat a megoldásokat, amelyek különösen jól jöhetnek az ilyen és ehhez hasonló lehetetlennek tűnő szituációkban. Lássuk, melyek a legjobb módszerek a borosüveg kinyitására, ha nincs nálad dugóhúzó.

1. Szempillaspirál

Bizony-bizony, a jó öreg szempillaspirálos trükk gimnáziumi éveink legjavából napjainkban is hasznosnak bizonyulhat. Fogd a szempillaspirált, és jó erősen nyomd vele befele az üvegbe a dugót – nem túl elegáns, ám annál ügyesebb megoldás, ha a szükség úgy hozza. Vészhelyzetben a fakanál ugyanilyen szerepet tölthet be.

2. Lakáskulcs

Igen, ez a trükk sem új keletű, viszont annál hasznosabb, hiszen lakáskulcs szinte mindig van nálunk. Fogjuk a fémkulcsot, és nyomjuk a dugóba a végét a palack szájához képest enyhén döntött szögben. Semmiképp se a közepébe, mint ahogy egy dugóhúzóval tennénk. Fontos, hogy jó szögben érje a kulcs a parafát, máskülönben nem vesszük hasznát. Az ilyen módon dugóba applikált ferde kulcsot enyhén húzó mozdulattal kezdjük el körbe-körbe tekerni. És voilá! A dugó a kulccsal együtt szépen elkezd majd kifele mozogni az üveg nyakából.

3. Cipő

Bizony, jól olvasod: egy cipővel is bármikor kinyithatsz egy üveg bort – hogy könnyedén-e, az már más kérdés. Csak helyezd a palack aljára a cipődet, és szépen ütögesd hozzá a falhoz. Meglátod majd, kis kitartással egyszer csak útjára indul a palackból a dugó. Ugyanezt megfelelő cipő híján egy ronggyal is megteheted. Mindemellett az is jó megoldás, ha az öledbe helyezett, fejjel lefelé tartott borosüveget óvatosan ütögetni kezded az alján.

4. Melegítés

Akár a palackot állítod meleg vízbe, akár direkt módon az üveg nyakát kezded el melegíteni egy öngyújtóval, a dugó egyszer csak magától elindul majd kifele az üvegből. A védőfóliát viszont előtte mindenképp távolítsd el a palack tetejéről!

5. Csavarral és harapófogóval

Persze, nem megszokott felállás, hogy dugóhúzó nincs nálunk, egy szerszámos láda viszont épp van a közelünkben, de ha mégis előállna ez a helyzet, utóbbiban is találunk megbízható segítséget. Keressünk egy hosszabb csavart, és egy csavarhúzó segítségével szépen, lassan kezdjük el belehajtani a parafadugóba kb. addig, hogy a háromnegyede eltűnjön. Így kellően stabilan tud majd “kapaszkodni”. Ezután egy harapófogóval fogjunk rá a csavar fejére, és kicsi köröket leírva vele kezdjük el kifele húzni – természetesen a dugóval együtt.Elmúlt már 18 éves?