Borban az igazság – Íme, a legjobb boros filmek

Borban az igazság – Íme, a legjobb boros filmek

A jó borokat nem csak pohárból szeretjük fogyasztani, nézni legalább annyira érdemes őket. Egész biztosan mindenkinek van legalább egy kedvenc filmje, melyben ez az isteni nedű központi szerepet játszik. Ezek az alkotások egy másik világba repítik a nézőt, és kicsit az ábrándozó, utazni és kóstolni vágyó énünket helyezik előtérbe. Ezeket nézve szívünk szerint azon nyomban kedvünk lenne összepakolni, és borkóstoló túrára indulni szeretteinkkel.

A kilencvenes években születettek számára mindenképpen emlékezetes az Apád-anyád idejöjjön című Nancy Meyers alkotás, mely gyakorlatilag a Két Lotti modern feldolgozása. Ebben a filmben ugyanis Hallie, az ikerpár egyik tagja egy több hektáros szőlőbirtokon elterülő, mesebeli villába tér haza borász édesapjához a Napa-völgybe, Kaliforniába. Ki ne álmodozott volna egy idilli, romantikus, ugyanakkor komfortos és légies házról, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a lábunk előtt elterülő szőlőtőkékre? Legtöbbünk egész biztosan eljátszadozott a gondolattal már legalább egyszer, ahogyan azzal is, hogy milyen érzés lehet, amint Dennis Quaid egy limitált számú, prémium kategóriás vörösborral fogad minket az ajtóban.

Forrás: rottentomatoes.com

Az angolul Sideways, vagyis Kerülőutak című film egy felkapaszkodni vágyó íróról szól, aki éppen nősülni készülő barátjával bortúrára utazik. A történet azonban koránt sem ilyen egyszerű, főszereplőink ugyanis bonyodalmak egész sorába keverik magukat. Az alkotás extrém befolyással bírt az akkori borválasztási szokásokra az USA-ban, a film hatására ugyanis rendkívül sokan kezdték el preferálni a pinot noirt a merlot-val szemben.

Forrás: foxsearchlight.com

A Borban az igazság című 2008-as alkotás alapját megtörtént események szolgáltatják, a film ugyanis azt a történetet meséli el, amikor 1976-ban a Párizsban megrendezésre került borbajnokság fődíját egy kaliforniai chardonnay nyerte francia vetélytársaival szemben. Csak képzeljük el, milyen komoly meglepetésnek és polgárpukkasztásnak számíthatott ez akkoriban…

Forrás: justwatch.com

Az abszolút közönségkedvenc mindazonáltal egész biztosan a 2006-os Bor, mámor, Provence. A film főszerepében Russel Crowet láthatjuk, aki nagybácsijától egy kastélyt és egy hozzá tartozó szőlőbirtokot örököl. Főszereplőnk kezdetben azt sem tudja, mihez kezdjen a váratlanul jött örökséggel, amelyről később kiderül, több meglepetést tartogat számára, mint eredetileg gondolta. A gyönyörű helyszínek, finom falatok és borok azonnal meghozzák az ember kedvét egy dél-franciaországi kiruccanáshoz.

Forrás: rosier.proElmúlt már 18 éves?