A borfogyasztás és borvásárlás legújabb szabályai

A borfogyasztás és borvásárlás legújabb szabályai

Ahogyan a borfogyasztási szokások esetében, úgy a borvásárlás során alkalmazott metódusoknak is megvannak a maga saját trendjei. Ma már más szempontok szerint választunk jó minőségű palackokat, mint tíz évvel ezelőtt. Lássuk, melyek a borvásárlás legújabb szabályai!

  1. A habzóboroknak és proseccóknak most hatalmas trendje van. Ha szeretnél jó benyomást tenni a vacsoravendégeidre, mindig tarts otthon egy jó minőségűt, behűtött palackkal, hogy kezdésként meg tudd őket kínálni vele.
  2. A számodra ideális bor kiválasztásakor ne félj segítséget kérni az árakat illetően. Ma már egyáltalán nem kellemetlen feszegetni ezt a témát, sokkal kínosabb, ha a fizetés során kerül gombóc a torkodba a végösszegtől.
  3. A palack hátoldalán található címke sokkal többet elmond a kezedben tartott borról, mint az első. Általában itt találhatod meg a pontos származási helyet, szőlőfajtát, alkoholtartalmat és a bor ízjegyeinek, aromáinak részletes leírását.
  4. Ugyan a külföldi borok teljes tárháza érhető el ma már a szupermarketek polcain, inkább válassz hazai borokat! Egyrészt, mert mindig jó érzés magyar terméket és termelőt támogatni, másrészt pedig a honi borok színvonala bőven megüti, sőt, sok esetben jócskán meg is haladja a nemzetköziek nívóját.
  5. Minél kisebb a borszaküzlet, általában annál jobb. Ebben az esetben ugyanis biztos lehetsz benne, hogy a méretből adódó limitáltság arra készteti a beszerzőket, hogy csakis magas minőségű, megbízható termékeket áruljanak.
  6. A plasztik nem feltétlenül alacsony minőség. Míg régen el sem tudtuk képzelni, hogy a parafadugós boron kívül bármi más minőségi lehet, mára ez a szabály már teljesen érvényét vesztette. Ugyanez mondható el a petpalackos borokról is – figyelembe véve, hogy mit töltenek bele.
  7. Bátran kísérletezzünk bor- vagy habzóbor alapú koktélokkal. Kápráztassuk el barátainkat!
  8. Ma már nem elég jó minőségű bort vásárolni. Az élményt ugyanúgy elronthatja, ha a méregdrága, minőségi borunkat egy igénytelen pohárban szolgáljuk fel. Szánjunk egy bizonyos keretet a megfelelő borospohár szett megvásárlására.
  9. Próbáld ki, hogy milyen összhatást érhetsz el azzal, ha az eddig sör mellett fogyasztott ételeket borral párosítod. Biztosan izgalmas vállalkozás lesz sok-sok pozitív meglepetéssel.
  10. A borbárok manapság nem kizárólag borkóstolási szempontból jelentősek. A magas minőségű borokkal foglalkozó szakemberek tudják, hogy a borhoz párosított étel ugyanolyan fontos az összhatáshoz.


Elmúlt már 18 éves?