Borozó kisokos – Mikor nem ajánlott bort inni?

Borozó kisokos – Mikor nem ajánlott bort inni?

Nekünk, mint vérbeli borrajongóknak, igazán fájdalmas azzal a ténnyel szembesülnünk, hogy bizony vannak alkalmak, élethelyzetek, amikor nem ajánlott bort fogyasztani. Na, de melyek is ezek?

Nem szívesen valljuk be, de vannak olyan szituációk, amikor a legnagyobb szenvedélyünk ellenére sem ajánlott egy-egy pohár isteni nedű elfogyasztása. Azt a tényt gyakorlatilag minden írásunkban hangsúlyozzuk, hogy bort – és amúgy bármilyen alkoholt – csak megfelelő mértéktartással szabad fogyasztani. De melyek is azok a pillanatok, amikor érdemesebb teljesen kiiktatnunk a bort a mindennapjainkból?

Amennyiben egészségügyi helyzetünk nem stabil, úgy érdemes átgondolnunk az aznapi borfogyasztást. Gyomorbántalmak esetén, különös tekintettel a gyomorégésre, inkább a megfelelő mennyiségű szénsavmentes ásványvíz mellett tegyük le a voksunkat. Migrén esetén sem érdemes a bor után nyúlnunk. Noha egyesek esküsznek a száraz fehérbor áldásos hatásaira a fejfájás elmulasztásában – mi inkább nem ajánljuk. Hasonló a helyzet magas vérnyomás esetén is. Amennyiben rendszeres (vagy éppenséggel alkalmi) gyógyszeres kezelés alatt állunk, fontos tisztázni orvosunkkal, hogy mikor, milyen mennyiségű bort szabad fogyasztanunk az adott gyógyszer(ek) mellett – már ha egyáltalán szabad.

Azt valószínűleg nem kell kiemelnünk, hogy terhesség vagy szoptatás ideje alatt is célszerű hátrahagyni a borosüveget, legalábbis szigorúan ebben az időszakban – utána szép lassan visszatérhetünk a tudatos, mértéktartó fogyasztáshoz. Másnaposság esetén szintén inkább hanyagoljuk a kedvenc nedűnket – ebben az esetben ugyanis a legfontosabb szervezetünk megfelelő hidratálása, amely alatt ilyenkor nem a borfogyasztást értjük. A kutyaharapás szőrével elméletét inkább hagyjuk meg másoknak.

Alapvetően nem véletlen a törvény, amely szerint 18 éven aluli fiatalokat tilos szeszes itallal kiszolgálni. A legtöbb esetben azonban ezt inkább megelőzés szinten lehet fontos, mivel nem mindegy, hogy egy kiskorú milyen körülmények között kezd el megismerkedni a borral és általánosságban az alkohollal. Egy-egy korty szigorúan szülői felügyelet mellett elfogyasztott bor sokat segíthet a tinédzser gyerekeknek kíváncsiságuk kioltásában, így nem lázadás gyanánt, fejvesztve vásárolnak majd rosszabbnál rosszabb kannás borokat a közeli ABC-ben. Fontos, hogy megtanítsuk őket a bor szeretetére és értékelésére, fogyasztásának előnyeire és hátrányaira. Ha időben elkezdjük őket tanítgatni az intelligens és felelősségteljes borfogyasztás alapvető pilléreire, a későbbiek során is tudatos fogyasztókká válhatnak – a kulcs, itt is, mint minden esetben, a mértéktartás.Elmúlt már 18 éves?