Borfogyasztási szokások életünk különböző szakaszaiban

Borfogyasztási szokások életünk különböző szakaszaiban

Ízlésünk az élet minden területén változik, fejlődik, átalakul – legyen szó a ruhatárunkról, frizuránkról, kedvenc ételeinkről, vagy éppen kedvenc borainkról.

Az ember minden korszakában más dolgokat és szempontokat talál vonzónak. Tizenéves korunk második felében, mikor még csak ismerkedünk az alkohollal és a határainkkal, inkább a mennyiség, mint a minőség alapelve látszik érvényesülni. Mivel az alkoholt – különös tekintettel a sörre, a száraz borokra és pezsgőkre – alapvetően ekkor még nem érezzük igazán ínycsiklandónak, előszeretettel vegyítjük, mixeljük, kevergetjük. A „kevesebb több” aranyszabályát gyakran engedjük el a fülünk mellett ezekben az időkben, így kerülnek elő a vörösboros kólák és a pár száz forintos cukrozott fehérborok.

Húszas éveink derekára már sokkal feljebb jutunk azon a bizonyos minőségi ranglétrán. Már nem kizárólag a pénztárcánk és az elérni kívánt hatás közötti fordított arányra koncentrálunk, hanem elkezdjük ténylegesen élvezni a minőségi borozás nyújtotta előnyöket. Rájövünk, hogy a legjobb baráti összejövetelek még jobbak egy-egy pohár finom bor társaságában, és a családi események fényét is emelni tudjuk egy jól kiválasztott kísérővel. A húszas éveink elején tökéletesnek tűnő olcsóbb rozékról elkezdünk átváltani a száraz fehérborok által nyújtott széles ízpaletta örömeire. Ilyen alkalmakhoz tökéletesen passzol 1014 sorozatunk 2017-es Irsai Olivér bora.

Harmincas éveinkben már megismerjük saját ízlésünket annyira, hogy a jól bevált, kedvenc borainkból mindig tartunk egy-két palackkal otthon a hűtőben vagy a bortartóban, legyen az alkalom ballagás, a gyerek ártalmatlan kihágása, vagy akár csak egy általánosan nehéz vagy eredményes munkanap. Sokszor szembesülünk az egy-egy ajándékba kapott palack okozta váratlan örömökkel. A vörösboros kólát pedig felváltják a minőségi borokból készült fröccsök.

 

Negyvenes éveinkre pedig már elkezdünk komolyan kísérletezni a borok és az ételek különféle párosításaival. A korábbi éveink során kiválasztott kedvenc borainkhoz immár megpróbálunk ízletes menüsort választani, majd az egész összképével elkápráztatni barátaink vagy családunk közelebbi és távolabbi tagjait. Különösen nagyra értékeljük a jó minőségű és igazán drága száraz pezsgőt és vörösbort. Sok esetben a korábbi nyári kedvenceinket is az egész évben meghatározó testes italok váltják fel. Elkezdünk ráérezni a finom különbségekre, így már el tudjuk dönteni például, hogy komolyabb alapanyagú és felépítésű – mint például a prémium kategóriás 1014 sorozatunk tételei -, vagy inkább frissebb, könnyedebb, lendületesebb legyen-e a főzéshez használt bor – akárcsak a Mátra sorozatunk borai.

via GIPHYElmúlt már 18 éves?