Bornyelvtan – Avagy mi mit jelent a bor világában?

Bornyelvtan – Avagy mi mit jelent a bor világában?

Már gyermekkorunkban hallgattuk, ahogy nagyapáink különféle boros kifejezésekkel dobálóznak, de a mai napi napig találkoztunk jó pár szólással, közmondással, szójátékkal, ami a borhoz köthető. Köztudott, hogy a legtöbb kifejezésnek tapasztalati alapja van. Lássuk hát a legizgalmasabbakat.

  1. A borpír kifejezés természetszerűleg a bor (vagy más alkohol) fogyasztása után az arcon megjelenő halvány pirosasságról, bőrpírról kapta a nevét. Ilyenkor ugyanis az arcon található erek kitágulnak, és könnyebben pirulunk el. A borvirágos arc-kifejezés szintén hasonló jelenséghez köthető, a borvirág azonban bor egyik sajátos betegségét jelzi.
  2. Az „In vino veritas” vagyis az a borban az igazság kifejezés az ókori Görögországból ered. A görög mondást eredetileg Alkaiosz használta, innen került át a rómaiakhoz. Az ókorban úgy tartották, hogy a bor elfogyasztásának hatására megnyílunk, és igazat mondunk. Manapság a mondás több más változatát is hallhatjuk, mint például a „bor mellett hamar kiugrik az igaz”.
  3. Számtalan közmondást ismerünk arról, hogy a borfogyasztás megoldja a nyelvet, és a bátortalanokat is cselekvésre, felszólalásra készteti. Ilyen például „a bor megmutatja, kiben mi lakik” vagy „a bor a némát is megtanítja szólalni”.
  4. Vannak olyan mondások is, mint például a „jó bornak nem kell a cégér”, amely annyit tesz: a jó bornak nem kell a reklám.
  5. Régi klasszikusnak számít a „sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör”, mely felhőtlen az egyetemista bulik elsőként elsajátított, örökzöld mondása. Ez alapján minden körülmények között gondoljuk át, hogy mit mivel vagy milyen sorrendben fogyasztunk. A legjobb, ha nem egymás után váltogatjuk a különféle típusú alkoholokat, hanem az este folyamán például csak és kizárólag bort fogyasztunk. Így másnap nem lesz semmi, ami meggyötörhetne minket.
  6. Ökör iszik magában. Elvégre ki is az, aki a legszívesebben egyedül alkoholizál? A jó bor kellemes családi vacsorák, baráti találkozások vagy társasági esték alapját képezheti, így a magányos iszogatást inkább hagyjuk meg az ökröknek.


Elmúlt már 18 éves?