Így nyisd ki a bort, hogy ne törjön bele a dugó

Így nyisd ki a bort, hogy ne törjön bele a dugó

Íme néhány profi tanács, hogy nyisd ki dugóhúzóval a bort anélkül, hogy beletörne a dugó, valamint néhány alternatív megoldás is arra az esetre, ha épp nem lenne a közelben egy bornyitó sem.

Hogyan kell kinyitni helyesen a bort?

  1. Távolítsuk el a védőfóliát.
  2. Tisztítsuk meg az üveg tetejét.
  3. A dugóhúzót tegyük a dugó közepére, szúrjuk bele, és kezdjük el belecsavarni.
  4. Addig csavarjuk, amennyire csak lehet. Még ha át is szúrjuk picit a dugót, még mindig jobb néhány apró parafa morzsa, mint hogy beletörjön a dugó.
  5. A dugót egynegyedig húzzuk ki a borból, majd álljunk meg, és még egy picit csavarjuk bele a dugóhúzót a dugóba.
  6. Most a háromnegyedéig húzzuk ki a dugót és csavarjuk ki belőle a dugóhúzót.
  7. Innentől a legbiztosabb, ha a saját kezeddel, óvatos mozdulatokkal húzod ki a boros palackból a maradék dugót.

Fontos a dugóhúzó

Ha biztosra akarsz menni, érdemes befektetni egy drága, profibb dugóhúzóra. Az úgynevezett pincér dugóhúzókhoz még kis késese rész is van, amivel szépen körbe tudod vágni a védőfóliát.
A Jumping Jack nevű karos dugóhúzó megkönnyíti a dolgodat, vele kisebb az esély arra, hogy beletörjön a dugó.

Ha beszorul a dugó

Az is előfordulhat, hogy hiába csavartad a dugóba megfelelően a dugóhúzót, az meg sem akar mozdulni, mert beszorult az üvegbe. Ilyenkor tekerj egy forró vízbe mártott kendőt az üveg nyakára. A levegő kitágul, így majd könnyebben ki tudod húzni a dugót.

Alternatív módszerek

Nem kell kétségbe esni akkor sem, ha nincs dugóhúzó a közelben. Néhány kreatív megoldással anélkül is megoldható a dolog.

Elég például, ha leveszed a cipődet, a sarok részhez belerakod az üveg talpát, és elkezded ütemesen, közepes erővel a falhoz csapkodni a cipőt – amiben persze továbbra is ott a bor. Lehetőleg olyan felületen tedd ezt, ahol nem sajnálod a falat. Lehet érdemesebb mondjuk a házon kívül tenni midnent. A dugó szép lassan az ütemes ütögetés hatására ki fog csúszni a palackból és már ihatod is a bort.

Ezen kívül még ott vannak a szerszámos módszerek, amikor mondjuk egy szöget versz bele a dugóba, majd egy kalapács vagy egy fogó segítségével a dugóval együtt húzod ki a palackból – felszabadítva ezzel a bor útját.

Ha ezek sem működnek, akkor még mindig ott van a benyomós módszer a bátrak és nem mellesleg erősek számára. Illetve az alábbi videóban azt is megnézheted, hogy egy New York-i étteremben mit találtak ki azokra az esetekre, amikor egy nagyon öreg dugóval rendelkező nagyon idős bort kellene felnyitniuk és felszolgálniuk.Elmúlt már 18 éves?