Európa egyik kedvelt nyaralási célpontja Franciaország. Rengeteg világhírű építészeti és természeti látnivalóval, valamint csodálatos vízpartokkal rendelkezik, így míg délen a Földközi-tengerben, addig nyugaton az Atlanti-óceánban mártózhatunk meg. Nemcsak látnivalói világhírűek, de a francia gasztronómia, a francia borvidékek és a francia borok is nemzetközi szinten ismertek és elismertek, elég csak Bordeaux-ra, Burgundiára vagy Champagne-ra gondolni. Boros nyár sorozatunkban most a Franciaországba indulóknak segítünk néhány tippel, tanáccsal, hogy milyen borrégiókat érdemes felkeresniük, és milyen borokat érdemes feltétlenül megkóstolniuk.

Champagne – A pezsgők királynője

Minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne – tartja a mondás, és ez így is van, hiszen bár az olaszok Franciacorta-ja, vagy a spanyolok Cava-ja is ugyanazzal a metódussal, tehát a méthode traditionnelle eljárással készül, mint a Champagne, de ezen a néven kizárólag a francia Champagne borvidéken készült, palackos erjesztésű és érlelésű pezsgők szerepelhetnek. Mivel Champagne Franciaország legészakibb és leghűvösebb borvidéke, ráadásul talaja magas mésztartalmú, nagyon szép pezsgő alapanyagokat képes adni a három champagne-i fajta, a Chardonnay, a Pinot Noir, valamint a Pinot Meunier. Ha Franciaországban nyaralunk, feltétlenül koronázzuk meg a pihenést egy csodás Champagne-nyal.

Bor, mámor, Provence és a Rhône völgye

Nyáron az ország legnépszerűbb turisztikai desztinációja a déli rész, vagyis a Provence-Alpes-Côte d’Azur régió. Érthető is, hiszen a meseszép azúrkék francia Riviéra rengeteg felfedeznivalót tartogat, Provence pedig levendulamezőivel, mediterrán kis kőházaival hívogat. Provence első számú borstílusa a rozé, amelyet leginkább Grenache noir, Cinsault, Mourvedre, illetve Syrah szőlőfajtákból készítenek. Feltétlenül kóstoljunk meg egy elegáns provence-i rosét, ha erre járunk. Franciaország déli részén találjuk a Rhône völgyét is, ahol nagyon szép vörösborokat kóstolhatunk. A két fontos szőlőfajta a Syrah, és a Grenache, a régió legismertebb és leghíresebb körzete – és egyúttal testes, fűszeres és szép felépítésű bora – pedig a Châteauneuf-du-Pape.

Csodás kastélyok, remek borok – Loire völgy

Kiterjedésre nézve Franciaország legnagyobb borvidéke a Loire folyó völgyében hosszan, egészen az ország középső részétől az Atlanti-óceánig húzódó borvidék. Éppen hatalmas kiterjedése miatt szőlészete és borászata is nagyon változatos, ugyanúgy találunk itt Crémant de Loire-okat, vagyis méthode traditionnelle eljárással készült pezsgőket, és fehérborokat, mint rozé- és vörösborokat is. Túlnyomórészt négy fő szőlőfajta adja a Loire völgy borainak alapját: a fehérszőlő Chenin blanc és Sauvignon Blanc, valamint a kékszőlő Cabernet Franc és Gamay. Az itteni borok üdék, elegánsak és kifinomultak, így nyaralás alatt biztosan jól esik majd belőlük egy-két pohár.

A világsztárok – Burgundia és Bordeaux

A világ leghíresebb borrégióiból kettő kétségkívül francia, vagyis Burgundia és Bordeaux, így aki ott töltheti a vakációját, vagy átutazik valamelyik régión, mindenképpen iktasson be némi boros programot is. A Lyon és Dijon között elterülő Burgundia borvidéke több borrégióra oszlik, melyek mindegyike – a talaj és a fajta függvényében – más és más borokat eredményez, de alapvetően négyféle, túlnyomórészt meszes-sziklás, illetve márgás-agyagos talajon termesztett szőlőfajtából készülnek a leginkább önálló fajtaborként palackozott borok. Fehérborokat Chardonnay, valamint Aligoté fajtából, míg vöröseket Pinot Noir és Gamay fajtákból készítenek. Bár a francia borcímkézés igényel némi ismeretet, hiszen általában nem tüntetik fel a szőlőfajta nevét a címkén, csak a borrégióét vagy az eredetvédett termőhelyét (ebből következtethetünk a fajtára), emiatt azonban ne hagyjuk ki a borozás élményét. Ha például egy száz százalékban Chardonnay fajtából készült burgundi fehérbort szeretnénk kóstolni, akkor a Chablis-k között érdemes válogatnunk, hiszen Chablis régióban kizárólag a Chardonnay az engedélyezett szőlőfajta.

Bordeaux a borvilág másik ikonikus borvidéke, itt készülnek a világ legismertebb vörös csúcsborai. A bordói bor szinte fogalom. Az egyik legösszetettebb borvidék, mégis „csupán” három fő kékszőlőfajtára épül, a Cabernet Sauvignon-ra, a Cabernet Franc-ra, valamint a Merlot-ra. Bordeaux borai szinte teljes mértékben házasítások, a bordói blend, a három fajta házasításának „művészete” itt hatalmas tradíciókkal és szaktudással párosul. Ha nyaralás alkalmával Bordeaux-ba vezet utunk, akkor már nem járunk messze az Atlanti-óceán partjaitól sem, így garantáltan varázslatos élményekben lesz részünk.

Jó (boros) nyaralást kívánunk!