4 borozási szabály, amit ideje elfelejtenünk

4 borozási szabály, amit ideje elfelejtenünk

Ismerünk és követünk jó pár borozási szabályt, melyeket betartva tényleg nagyobb az iszogatás élménye. De vannak olyan regulák is, melyeket jobb elfelejteni, ugyanis teljesen feleslegesek, vagy épp már elavultak.

Négy mítosszal számolunk le, és azt is eláruljuk, miért nem kell betartanod ezeket a szabályokat

1. tévhit: A rizling csak desszerthez ajánlott.

Korábban sokan gondolták így, és eszerint is fogyasztották, pedig ez egy felesleges “korlát” az élvezetek előtt. Bár vannak édes rizling fajták, melyek kifejezetten jók a desszerthez, de ez a szőlő az egyik legjobb száraz bor alapja, és abszolút jól illeszthető bármilyen főételhez.

2. tévhit: Fehér húshoz fehérbort, vörös húshoz pedig vörösbort kötelező inni.

Ez a szabály már rég nem igaz. Bár valóban működik a módszer, egy-egy könnyed vörösbort bátran lehet csirke mellé is tálalni, a testes, fűszeresebb fehérborok pedig a vörös húshoz is passzolnak.

3. tévhit: Jéghidegen kell szervírozni a bort.

Nem! A bort hűtve kell felszolgálni, de nem nagyon hidegen. Mindegyik bortípus más és más hőmérsékletet igényel. Vörösborok szervírozása estén például a 15-20 Celsius fok közötti tartomány az ideális, de a könnyedebb, gyümölcsösebb vörösborokat kicsit hidegebben, a testesebb, tanninosabb, hosszabban hordóban érlelt tételeket melegebben szolgáljuk fel. Ugyanez vonatkozik a fehérborokra is, csak alacsonyabb értéktartományban (6-12 Celsius fok között). A borok ideális hőmérsékletéről egyébként egy korábbi cikkünkben  minden fontos információt megtalálsz.

4. tévhit: A kupakos borok rossz minőségűek.

Micsoda tévedés! A csavaros fej csupán megkönnyíti az üveg kinyitását, de nem jelenti azt, hogy a benne tárolt bor rosszabb minőségű lenne. Ha szeretnéd, bármikor válaszd a csavaros tetejű üvegeket. A külső semmit nem jelent a bor minőségére nézve.Elmúlt már 18 éves?