Mit hoz az új év? – 2018-as bortrendek

Mit hoz az új év? – 2018-as bortrendek

A divat világában már megszokhattuk, hogy folyamatosan változik, és minden évben újabb trendekkel, kollekciókkal jelentkeznek a tervezők. Nincs ez másképpen a borok világában sem, ugyanúgy változnak a bortrendek, a borfogyasztási szokások borstílusra, borrégiókra, vagy szőlőfajtákra nézve. Azzal kapcsolatban, hogy mit hoz 2018 a borok világában, szakértők is leginkább a mostani tendenciákat követve tudnak következtetni, de néhány várható változás előre jelezhető 2018-ra nézve is.

A tavalyi évben például néhány érdekesség, újdonság is színesítette a borvilág palettáját: ilyen volt a fehér szőlőből vörösboros eljárással, tehát héjon erjesztéssel készült „orange wine”, vagyis a narancsbor, de a kék bor is bekerült a köztudatba – illetve a borpiacra -, amely speciális eljárással, kék és fehér szőlő felhasználásával készül, a kék színt pedig természetes növényi alapanyagból nyert indigóval érik el.

A bortrendek alakulásának követése, illetve „előrejelzése” sok témakör kutatásával, felmérésével jár együtt. Így például vizsgálják, hogy a hazai lakosság milyen gyakran fogyaszt bort, milyen típusú borokat helyeznek előtérbe – íz, szín, borvidékek, származás szempontjából -, illetve a borvásárlási szokásokat is tanulmányozzák, hogy hol vásárolnak borokat, milyen alkalomból teszik ezt, és átlagosan mekkora összeget szánnak rá a vásárlók. A felmérések alapján az utóbbi időben folytatódott az elmozdulás a száraz, félszáraz borok irányába, mely tendencia várhatóan folytatódik, a rozéborok pedig továbbra is jelentős népszerűségnek örvendenek.

Megfigyelhető, bár egyelőre kicsit lassúbb tempójú változás még, hogy egyre több hazai, minőségi, palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőt fogyasztunk, de a nemzetközi pezsgőpalettáról is egyre bátrabban és gyakrabban választunk, és már nemcsak jeles napokon, vagy szilveszterkor, de akár önmagában fogyasztva, üdvözlőitalként egy vacsora, vagy baráti összejövetel alkalmával, étkezések kísérőjeként is, egyszerű „hétköznapokon”.

Mivel a bortrendeket nemcsak maguk a borászok, vagy a borfogyasztók, hanem a gasztronómia is jelentős mértékben alakítja, várhatóan a 2018-as évben is folytatódik az a tendencia, amely a könnyedebb ételek, a vegetáriánus, vegán, vagy egyszerűen csak zöldségcentrikusabb táplálkozás, és az egészséges életmód térhódításával függ össze, és amely a gyümölcsösebb, elegánsabb ízvilágot és felépítést helyezi előtérbe a borok terén. Tovább folytatódik az a tendencia is, amely már egy ideje tapasztalható, és amelyben megtörik a „vörösbor-hús” – „fehérbor-hal” párosítások szabálya, tovább színesedik a fogyasztók által újonnan felfedezett fajták és régiók boraival az étel-borpárosításban történő „kalandozási”, kísérletezési kedv, és erre való nyitottság is.

Egyes kutatások szerint a világ életvezetési, étkezési és borfogyasztási szokásainak változása alapján várhatóan nő majd a könnyedebb vörösborok, és a száraz fehér, illetve a rozéborok, valamint a pezsgők iránti kereslet, ezen belül pedig megnő azon fogyasztók száma, akik tudatosan figyelnek a fenntartható szőlőtermesztést és borkészítést képviselő, vagy például a biodinamikus termelőkre is.

A nemzetközi szakértők „előrejelzései” alapján a világ borfogyasztói egyre nyitottabbá válnak korábban kevésbé ismert fajták iránt is, és egyre többet hajlandók fizetni is egy-egy különlegesebb borért. Így megemlítik érdekességnek a grúz Saperavi, vagy a török Bogazkere fajtát, de ami hazánk szempontjából is jelentős, hogy az eddig kevésbé ismert, de hagyományok szempontjából jelentős borvidékek és fajták térhódítását is előremutatónak tartják, így szerepel a 2018-as bortrendek „listáján” Magyarország és a száraz Furmint, valamint a Bikavér házasítás is, de kiemelik a horvátországi Teran, illetve Malvasia Itarska borokat is. Nagy a várakozás a Chile-i borokkal kapcsolatosan is, a nemzetközi szakértők szerint egyre figyelemreméltóbb prémium tételek érkeznek majd a dél-amerikai országból.

Már 2017-ben megnőtt a világpiaci kereslet és az érdeklődés a magnum (1,5 liter) palackok iránt, külföldi szakértők szerint mintegy háromszorosára nőtt az értékesítés ezen a téren. A magnumpalackok nemcsak dupla mennyiségű űrtartalmuk miatt népszerűek, hanem mert a borok, illetve pezsgők magnumpalackos érlelése egészen más aromákat, zamatokat eredményez a nagyobb palackméret miatt, így tovább színesítik a világ bor- és pezsgőpalettáját, várhatóan 2018-ban még szélesebb körben.Elmúlt már 18 éves?