Az egyik legkínosabb jelenet, amellyel szembesülhetünk egy karácsonyi vagy szilveszteri buli során – amellett, hogy nem készültünk megfelelő mennyiségű étellel kicsik és nagyok számára – egész biztosan az, hogy kevés bort vásároltunk a kelleténél. Bizton állíthatjuk, hogy a legnehezebb feladat a mennyiségek beállítása.

Számítunk egy bizonyos résztvevő számra, osztunk-szorzunk az előétellel, főétellel, desszerttel, a lelkes rokonság közreműködését is figyelembe vesszük. Mindig van azonban – szerencsére – egy lelkes nagymama egy tálca rigójancsival, egy túlbuzgó nagynéni egy jó adag mákos vagy diós bejglivel, és egy mindenkinél izgágább karácsonyi manó a családban, aki több kiló ínycsiklandó mézeskaláccsal látja el az ünnepi seregeket.

Nyilvánvaló, hogy a rokonság a finom falatok mellett bizonyos mennyiségű alkohollal is megtámogatja a közös ünneplés alappilléreit. A vállalkozóbb kedvű nagybácsik általában egy üveg több éves konyakkal járulnak hozzá a jó hangulathoz, de az ilyen alkalmakkor több palack igazán jó – és rossz – bor is a kezünkbe kerülhet barátainknak, családunknak hála. A minőségre és a családi ízlésre azonban kevés esetben alapozhatunk, magunknak kell hát meghatározni azokat alapmennyiségeket, amelyekre jó házigazdaként támaszkodhatunk. Próbáljuk számításba venni rokonaink, barátaink alkoholfogyasztási szokásait, és ebből kiindulva átlagoljunk. Nyilvánvalóan széles palettát kell összerendeznünk: gondoljuk végig, hogy az előételhez, a főételhez és a desszerthez milyen jellegű bor lenne a tökéletes választás, és írjuk a listánk élére azokat. Vegyük figyelembe, hogy a női fogyasztók általában a fehérbort vagy a rozét részesítik előnyben, és egy buli elején általában több alkohol fogy el, mint a végén. A vörösborokat ennek megfelelően illesszük a listánkba úgy, hogy a férfi borfogyasztók ízlésének is kedvezzünk. Mivel karácsonykor és szilveszterkor minden esetben koccintásra kerül a sor, semmiképp se felejtsük ki a pezsgőt vagy habzóbort a bevásárlólistáról. Sőt, ez kerüljön a fontossági sorrend első helyére, mert nincs is annál kínosabb, amikor nincs mivel koccintani. Amennyiben megvan az irányadó mennyiségünk, szorozzuk fel 1,5-del – így biztosak lehetünk abban, hogy a borból inkább több marad, mint kevesebb.

De ha nem vagyunk ennyire előrelátók, vegyük alapul a fenti képletet: a bulin résztvevő emberek száma szorozva az órák számával, osztva öttel (vagy azzal a számmal, amelyből egy üveg bor összeáll), így megkapjuk azt a palackszámot, amellyel elvileg kellemesen megtámogathatjuk a karácsonyi buli alapjait. A pontot az i-re a család és a barátok által ajándékba hozott italok teszik fel, ezáltal biztosan nem kell kétségbeesnünk az üres poharak láttán.