Micsoda év volt! Ez történt a Dubicz Borászat háza táján 2017-ben

Micsoda év volt! Ez történt a Dubicz Borászat háza táján 2017-ben

Éreztük mi évközben, hogy nincs idő unatkozni. De részletesebben is belemélyedve 2017 eseményeibe kezdetben csak nagyokat néztünk, majd egyre jobban ledöbbentünk, végül egyszerre tört ki belőlünk: „Te jó ég, ez mind-mind idén történt!?” Igen! Vegyük is csak szép sorjában, melyek is voltak az év legfontosabb eseményei, újdonságai, történései a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok háza táján.

Új év, új név, új arculat

Miután 2016-ban nevet változtattunk (amelyről részletesen a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok történetéről szóló cikkünkben olvashatsz), 2017-ben egy teljes arculatváltozáson is átestünk. Az új marketingkommunikációnk végre beérni látszott, amivel együtt jöttek az új boroscímkék, az új image videó, és mindezeket összegezve egy teljesen új “Dubiczos” életstílust csempésztünk be fogyasztóink életébe.

Dubicz_mood3

Aranyeső és ezüsteső a borainkra

Örömteli és büszke pillanatból sem volt hiány 2017-ben. Boraink hazai és nemzetközi versenyeken is egyaránt taroltak. Itthon a Syngenta Borversenyről két aranyérmet hoztunk el az 1014 Szürkebaráttal és az 1014 Irsai Olivérrel, a Vinagora Borgálán az 1014 Cabernet Sauvignon Rosénk lett ezüstérmes, az Aranytőke Borversenyről pedig a 2016-os Olaszrizlinggel hoztunk el egy aranyérmet. Óriási büszkeség, hogy 2016 után immár másodszor került be a Mátra Kékfrankos Rosé a hazai újborok top 10-es válogatásába

Határon kívül is nagy sikerünk volt – idén is. Márciusban a világ legnagyobb boripari kiállításáról, a düsseldorfi Mundus Vini-ről hoztunk ezüstérmet a Szürkebaráttal. Áprilisban a 2016-os Irsai Olivérünk nyert ezüstérmet a rangos strasbourgi Les Grands Concours du monde nemzetközi borversenyen, Európa egyik legismertebb borversenyén, a bordeaux-i Challenge International du Vin-en pedig a Mátrai Muscat Ottonel kapott aranyérmet.

Külön büszkék vagyunk rá, hogy idén nem csak boraink, de a borászat tulajdonosa, Dunai Ágnes is személyes megtiszteltetésben részesült, ugyanis Heves megyében ő lett az Év Vállalkozója, valamint vadiúj image filmünk is díjat kapott. A Kreatív Magazin Online Video Award versenyén a “Bemutatkozó film/PR film” kategóriában Ezüst díjat hozhattunk el. Ha esetleg valaki még nem (vagy nem elégszer) láttad az említett videót, most (újra) megtekintheted!

Mindenhol ott voltunk

Lehetőségeinkhez képest igyekeztünk idén minden alkalmat megragadni, és minden boros eseményen részt venni, hogy minél több ember megismerje, megkóstolja és ezáltal megtudja, milyen is egy jó Dubicz bor. A teljesség igénye nélkül ott voltunk …

 • a BorJour Magnum-on,
 • a a VinCE Budapest-en,
 • az Óbuda Napját ünneplő eseményen,
 • a Rosalia-n,
 • a Mátrai Bornapokon,
 • a Hárslevelűk Éjszakáján,
 • a Mátrai Májuson,
 • a Nyitott Pince Napokon,
 • a Szent Iván Napi Dűlő Partyn,
 • a Mátra Open rendezvénysorozaton, amely során hozzánk is ellátogathattatok a Mátra Open Nyári Borfesztivál keretében (erről picit lentebb bővebben),
 • a Budapest Borfesztiválon,
 • a szegedi Bortéren,
 • a győri Borháló borkóstolóján,
 • és a Márton Napi Borfesztiválon is.

Ha szeretnél a jövőben időben értesülni arról, hogy hol találkozhatsz velünk, akkor mindenképp kövess minket a Facebookon, vagy látogass vissza rendszeresen az Események menüpontra.

Az idei kedvencünk: Mátra Open

Történt, hogy a Mátrai borvidékért, annak hagyományaiért és persze a kiváló borokért rajongó négy fiatal borász – köztük Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok társtulajdonosa – összefogott és nem akármilyen eseménysorozatot hozott össze 2017-ben. Igen, a Mátra Openről van szó, melynek társszervezői Kovács Zita (Kovács és Lánya Borászat), Babiczki Laci (Babiczki Pince) és Kerekes Tomi (Kerekes Szőlőbirtok és Pince). A Mátra Openről, a Szent Iván Napi Tűzrőlpattant Dűlőpartyról és a Mátra Open Nyári Borfesztiválról fotókat is találhatsz Facebook oldalunkon, ahol ha követsz minket, jövőre elsőként értesülhetsz ezekről az eseményekről is.

A zord időjárás ellenére kiemelkedő évjárat

Időjárás szempontjából sem volt unalmas évünk. A tél a szőlők számára zordan indult, januárban nem nagyon mozdult el a hőmérséklet a plusz tartományba, a hónap átlaghőmérséklete mindössze -6,6 Celsiusfok volt. Szerencsére azonban az ültetvények a hideg telet egész jól átvészelték. Aztán április közepén váratlanul érkezett havazás és fagy is, mely szerencsére a szőlőkben csak kismértékű kárt okozott, és kiheverték az extrém időjárást. A tavaszi fagyot követően a május 13-án hirtelen lezúduló jégeső tetézte a bajt a Mátrában, rengeteg kárt okozva. Ezután viszont végre picit fellélegezhettünk, és a szőlő további élete viszonylag nyugodtan is telt, nagyobb növényegészségügyi problémák nélkül. A nyári nagy forróságban bár kevés csapadék érkezett, de mindig a legjobbkor, így a nyarat követően a szokásosnál egy kicsit korábbi szüretekkel nagyon szép, érett, egészséges fürtöket, kiváló termést sikerült szüretelnünk.

Újdonságok

Az új név, az új címkék és a Mátra Open mellett is bővelkedtünk még további újdonságokban az idei évben. Nagy sikert arattunk vadonat új borunkkal, a Dubicz Hárslevelűvel, 2017-ben kezdtük el italainkat bag-in-box kiszerelésekben is értékesíteni, elindult a webshopunk és az azóta számtalan érdekes, új tartalommal frissült Blogunk is.

Mi vár ránk 2018-ban?

Unatkozni idén sem fogunk, ez már biztos. Rengeteg fesztivál és verseny vár ránk, és számtalan újdonsággal is készülünk, például az új, Mátra Superior borunkkal, amely eredettvédett kategóriaként a 2017-es szürettől kezdve jelenti a Mátra igazi csúcsborait, magas beltartalommal, komplexitással és egyedi terroir-jegyekkel.

Ami pedig a szőlőt és a termést illeti, bár ahogy fentebb szót ejtettünk már róla, jó néhány időjárási körülmény komolyan nehezítette a szőlő idei életét, a 2017-es évjáratból mégis megfelelő mennyiségű, és nagyon jó minőségű szőlőt sikerült szüretelni, így elmondhatjuk, hogy nagyon jó évjárat, kitűnő gyümölcsös és nagy testű, karakteres borok is kerültek a pincénkbe, kiváló savtartalommal.

Te is alig várod már, hogy megkóstolhasd?Elmúlt már 18 éves?