Már tényleg csak párat kell aludni, és elérkezik a karácsony, nem sokkal utána pedig máris küszöbön áll a szilveszter. Érdemes már most gondolkodni azon, mi is kerüljön a karácsonyi ünnepi asztalra, és hogy majd mivel várjuk a vendégeket. A szilveszter újabb tervezést igényel. De ha időben nekilátunk az előre beszerezhető ételek megvásárlásának és a borok megrendelésének, nyugodtan várhatjuk az ünnepeket, no meg a vendégeket is.

A karácsony ízei – Hal, pulyka, káposzta, bejgli és társaik

A karácsonynak megvannak azok a hagyományos ételei, melyekből egy biztosan az ünnepi asztalra kerül. Ilyen például a halászlé, a töltött káposzta, a rántott vagy sült hal, a pulyka- vagy kacsasült, édességek terén pedig a diós és mákos bejgli. De természetesen ezeken a „kötelező” elemeken kívül is rengeteg étel készíthető, melyek szintén méltó kísérői az ünnepi ebédnek vagy vacsorának. Mivel az ünnepi asztalnál végre kicsit ráérősebben is időzhetünk, érdemes a fogások mellé bort is választani és kínálni – már csak azért is, hogy az ételek ízeit még teljesebbé tegyük. De melyik ételtípushoz milyen bort válasszunk? Néhány tippel segítünk!

– Üdvözlőitalnak, aperitifnek, könnyű előételek, natúr ízvilágú, könnyed „vendégfogadó” falatok mellé legjobb választás – például egy jól behűtött gyöngyözőbor, akár a gyümölcsös, illatos és izgalmas bubikkal kedveskedő Dubicz ZSIZSI Frizzante.

– Halászlé mellé nemcsak vörösborokban gondolkodhatunk – bár jó választás természetesen például egy élénk savérzetű Kékfrankos alapú házasítás is, mint a Dubicz Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée –, de akár a rozék felé is elkalandozhatunk. Például a kicsit „testesebb”, prémium kategóriás 1014 Cabernet Sauvignon Rosé-t is választhatjuk. Általánosságban igaz, hogy minél paprikásabb a halászlé, annál inkább egy gazdagabb ízű rozé illik hozzá, de ugyanígy a könnyedebb vörösborok irányába is el lehet mozdulni.

– Töltött káposztához nyugodt szívvel választhatunk fehérbort, a lényeg, hogy szép savtartalommal rendelkezzen, hogy a picit zsírosabb, nehezebb fogást egyensúlyozza, és hogy felépítésében is passzoljon a nehezebb ételhez. Ilyen például a prémium kategóriás 1014 Chardonnay.

– Halak esetében nagyon fontos az elkészítés módja. Ha például paprikás ízvilágú a halunk, akkor egy könnyedebb vörösbor is elfér mellé, ha pedig tejszínes, vajas öntettel kínáljuk, akkor egy krémesebb íz világú fehérborral – például chardonnay-vel – párosítsuk. Egy mandulával sütött vagy rántott hal jó barátja lehet egy szép Szürkebarát, mint a prémium kategóriás 1014 Szürkebarát, míg a citrusosabbra hangolt halas fogások jó kísérője egy Olaszrizling, mint például a könnyű, élénk savú Dubicz Olaszrizling.

Fontos tipp: ha úgy tervezzük, hogy bort is teszünk valamelyik ételünkbe, ne felejtsük el a bevásárlólistán külön tételként feltüntetni, hiszen tapasztalat, hogy hiába kell kevés belőle az adott ételbe, egy teljes palack valahogy mégiscsak elfogy főzés közben.

Szilveszter – Csak egyszerűen!

A szilveszter egy kicsit pörgősebb, lendületesebb ünnep, ráadásul általában ilyenkor nagyobb társaságok jönnek össze, így erre az időszakra már nyugodtan tervezhetünk egyszerűbben elkészíthető, kivitelezhető és tálalható ételeket is. Ha jövős-menős bulit szervezünk, a legjobb, ha berendezünk egy svédasztalt, ahonnan bárki bármikor vehet kedvére való és ízlésének megfelelő ételt. Jöhetnek tehát a különböző mártogatósok-kenegetősök, a mini szendvicsek és burgerek, a sós apróságok – mint a pogácsa, a grissini és társaik –, a különböző tapasok, finger-foodok. A lehetőségek száma végtelen. Ha nagyobb létszámú, de kicsit nyugodtabb, leülősebb összejövetelt szervezünk, akkor pedig jó ötlet lehet akár a sajt fondüzés is, hiszen azon túl, hogy finom, még jobban össze is hozza a csapatot.

Szilveszteri borok terén figyeljünk arra, hogy mindenből (buborékos bor, könnyű, valamint érleltebb fehérbor és vörösbor) tankoljunk fel, hiszen egy nagyobb társaság esetében nagyon változó lehet, hogy ki mit kedvel. Ehhez a legegyszerűbb olyan borcsomagokat rendelni, melyek többféle stílusú bort tartalmaznak. Ha pedig igazán menő szilveszteri partit szeretnénk tartani, a svédasztalra kitehetünk egy saját magunk által szerkesztett kis borlapot is a hűtőben lapuló tételekről és jellemzőikről. A siker garantált!