„Szeretek borral főzni. Néha még az ételbe is teszek” – hangzik a vicces mondás. És valóban, a borral főzés nemcsak amiatt más élmény, mert sokkal összetettebb ízek bontakozhatnak ki az ételben, hanem a hangulata is egészen különleges. A főzéshez felhasználandó bort ugyanis mindig érdemes megkóstolni, mielőtt az ételbe kerül. Ahogy ugyanis a bor még ízletesebbé, összetettebbé, harmonikusabbá varázsolhatja a tányérra kerülő végeredményt, úgy tönkre is teheti azt, ha nem körültekintően választunk. Sőt, akkor is, ha nem megfelelően bánunk a borral a főzés során. Nézzünk néhány tippet és trükköt, hogy a borral történő főzés pozitív értelemben maradjon emlékezetes.

Főzni még jó lesz – vagy mégsem?

Hogy milyen bort – vöröset, fehéret, könnyedebbet, esetleg egy érlelt, komolyabb tételt – válasszunk-e a főzéshez, azt természetesen az étel karaktere határozza meg. Viszont a minőségben semmiképpen ne ismerjünk tréfát! Egyáltalán ne alkalmazzuk a „meg nem innám, de főzéshez jó lesz” elvet, ugyanis az a bor, amelyik a poharunkban önmagában kívánnivalót hagy maga után, főzésre sem alkalmas. Ne feledjük, hogy mindent, ami az ételünkbe kerül, ugyanúgy elfogyasztunk, tehát, ha amúgy nem innánk meg az adott bort, akkor ne is „együk” meg. Ráadásul az ilyen bor az étel ízvilágát is tönkreteheti. Azok az összetevők ugyanis, amelyek rossz minőségű borokat eredményeznek – például borhibásak, vagy nem megfelelő bortárolás következtében károsodtak – hő hatására sem válnak jobbá. Sőt, egy dugóhibás bor penészes, dohos pincére emlékeztető ízvilága akár az ételben is megjelenhet.

Az ideális borok főzéshez

 Mint az élet minden területén, érdemes tehát az arany középutat járni: válasszunk a főzéshez kiegyensúlyozott, tiszta, harmonikus borokat, természetesen figyelembe véve ételeink alapanyagát, a főzés/sütés módját és idejét, a fűszerezést és az étel textúráját. Ezek a tényezők döntik el, hogy vörös-vagy fehérbort válasszunk-e a főzéshez, illetve, hogy komolyabb alapanyagú és felépítésű – mint például a prémium kategóriás 1014 sorozatunk tételei -, vagy inkább frissebb, könnyedebb, lendületesebb legyen-e a főzéshez használt bor – akárcsak a Mátra sorozatunk borai.

Összességében elmondható, hogy akkor választottunk megfelelő bort a főzéshez, ha karaktere tökéletesen belesimul az ételbe, miközben plusz ízekkel „színesíti” azt, és a főzéshez használt bort a vele elkészült fogáshoz fogyasztva is tökéletes marad a harmónia.

Minden ételnek jót tesz a bor?

Alapvetően önmagában attól, hogy bort főzünk az ételbe, nem lesz a tányérra kerülő végeredmény feltétlenül jobb. Tévhit, hogy minden ételnek „jól áll” a bor, ezért ne erőltessük mindenáron használatát, csak akkor, ha biztosan hozzátesz majd ételünk ízéhez, illetve kiemeli, izgalmassá teszi azt.

Mit főzzünk borral?

A legelterjedtebb borral készülő étel, amely mindenkinek elsőre beugrik, a pörkölt, illetve a különböző húsételek. Már csak azért is, mert leginkább a vörösborral történő főzés fészkelte be magát a köztudatba. A borral locsolt kulináris örömök azonban itt korántsem érnek véget: a húsételeken kívül rengeteg étel ízéhez tehet hozzá egy főzéshez jól megválasztott bor, a levesektől kezdve a különböző halakból, tengeri herkentyűkből vagy zöldségekből készülő ételeken át egészen a desszertekig. Sőt, már főzés előtt, például pácoláshoz is bevethetjük a bort.

Kísérletezzünk bátran! Tegyünk bort a különböző mártásokba, ragukba, pácokba, levesekbe. Egyetlen szabály létezik csupán: soha ne a főzés legvégén kerüljön a bor az ételbe. Mindig a főzés elején vagy közepén adjuk a nedűt az ételhez, hogy a bornak legyen ideje belesimulni annak ízeibe, és ne csak a „nyers” bor- és alkoholíz domináljon. Három alap „boros” ételötletet meg is mutatunk nektek, természetesen Dubicz-borajánlóval.

Jó borral főzést mindenkinek!