Hány pohár bortól rúghatunk be?

Hány pohár bortól rúghatunk be?

Legyen szó szombat esti baráti összejövetelről, családi ebédről, évfordulós vacsoráról vagy csak egy könnyed iszogatásról a csajokkal/haverokkal, jó tudni, meddig szabad elmenni.

Mielőtt azonban a borozást ilyen szempontból megpróbálnánk skatulyákba gyömöszölni, le kell fektetnünk egy fontos alaptételt. Minden ember más és más, így a kérdésre adott válasz is rendkívül komplex, és semmiképpen sem egzakt.

Első körben érdemes figyelembe vennünk, hogy pontosan milyen jellegű bor fogyasztására készülünk, és annak milyen magas az alkoholtartalma – ebben ugyanis nagy különbségek mutatkozhatnak. Létezik olyan könnyed habzóbor, amelynek mindössze 5 százalékos az alkoholtartalma (tehát még egy sörnél is kevesebb), de találhatunk olyan borfajtát is, amelynél ugyanez az érték a 20 százalékot is meghaladja. Egy kis pohár portói például erősen fejbe tud kólintani, ha amúgy egyáltalán nem szoktunk alkoholt fogyasztani.

Ha a kérdést mindenképp matematikai alapokra szeretnénk helyezni, vegyünk egy egyszerűbb példát. Abban az esetben, ha egy alacsonyabb alkoholtartalmú (5 százalék) bort fogyasztunk, alapesteben három pohárig bátran elmehetünk, ha nem szeretnénk elveszíteni a kontrollt – feltéve, hogy poharunk 125 milliliteres. Egy 12 százalékos alkoholtartalommal rendelkező bor esetében ez egy pohárral kevesebbet jelent.

De persze a kérdés ennyire nem fekete és fehér. Abban, hogy borozás közben hogyan mozgunk a spices-ittas skálán, sokat számítanak a felszívódást gátló vagy éppen azt segítő tényezők – vagyis hogy mit (vagy éppenséggel mit nem) fogyasztottunk korábban, mennyi a testsúlyunk, ehhez milyen magasak vagyunk, vagy éppen milyen az emésztésünk…A lista hosszú. Ezen tényezők összességét a szakzsargonban egyedi alkoholtoleranciaként emlegetik. Az egyedi alkoholtolerancia szintünket bármikor könnyedén letesztelhetjük otthonunk melegében, egy megbízható barát társaságában. Csak hívjuk át egy borozós-beszélgetés estére, majd kérjük meg, hogy az egyes poharak után felfedezhető sajátos jeleket (egyre többet mosolygunk, egyre rosszabb az egyessúlyérzékünk, egyre felszabadultabbak vagyunk, nehezedik a beszéd…) jegyezze fel nekünk. Ezekből másnap pontosan meg tudjuk állapítani, hogy hány pohár bor után és milyen gyorsan kezdünk fejre állni. Ami pedig örök kapaszkodó: minden helyzetben próbáljunk meg odafigyelni a testünk jelzéseire, és ne feledkezzünk meg a hidratálás fontosságáról sem.Elmúlt már 18 éves?