Tippek egy bortanácsadótól – Hogyan találd meg a számodra tökéletes bort?

Tippek egy bortanácsadótól – Hogyan találd meg a számodra tökéletes bort?

Amennyire szép, izgalmakkal teli, érdekes, és rendkívül változatos a borok világa, annyira összetett is, így könnyen előfordulhat, hogy egy borválasztás során tanácstalanság, vagy bizonytalanság okozhat nehézségeket. Ez egyáltalán nem „ciki”, hiszen senki sem születik bortudornak, nagyon sok tanulás, tapasztalat, és kóstolás szükséges ahhoz, hogy magabiztosan eligazodjunk a borok világában. Néhány tipp segítségével azonban kicsit könnyebben, és tudatosabban választhatod ki a számodra, vagy egy adott alkalomra ideális bort.

1. A legoptimálisabb eset az, ha olyan helyen keresgéled a számodra tökéletes bort, ahol hozzáértő, és segítőkész ajánlást, hasznos tanácsokat, és információkat kapsz a borokról, és nem kell a végtelenül hosszúnak tűnő borospolcok előtt magányosan döntened csupán a címkén, illetve az árcédulán található információk alapján. Ha egy megbízható szakmai tudással rendelkező személlyel hoz össze a sors, biztosan segítségedre lesz az elképzeléseidnek, elvárásaidnak leginkább megfelelő bor kiválasztásában, de fontos, hogy te is bátran kérdezz, beszélgess a borokról, hiszen nincs „rossz”, vagy kínos kérdés, a kommunikáció során azonban egyre közelebb juttok a közös célhoz, vagyis a számodra tökéletes bor megtalálásához. Ha azonban éppen nincs olyan szakember „kéznél”, aki az adott borról olyan információkkal is rendelkezik, amely a címkén nincs feltüntetve – például a hordós érlelésre vonatkozó adatok, stb. – bátran érdeklődhetsz magánál a bor készítőjénél, vagyis a pincészetnél is.

2. Fontos szempont, hogy milyen célból szeretnél bort vásárolni, hiszen teljesen más bor(ok) ajánlhatók egy nyáresti kerti partira, mint egy komoly ajándékozáshoz. Amennyiben vendégségbe mész, és erre a célra keresel bort, akár egyeztetheted is előre a házigazdával a menüt, így kedves gesztus, ha az egyik fogáshoz te viszed ajándékba a hozzá passzoló bort. Ami azonban biztosan mindig jolly joker ajándék egy vendégség során, az egy pezsgőt tökéletesen kiváltó habzóbor, mint a Dubicz ZsiZsi. Ez azért is jó választás, mert ünneplésre mindig van ok, tehát előbb-utóbb biztosan kikerül a dugó a palackból. Amolyan „beugró” bornak pedig vihetünk egy – vagy több – előre jól behűtött palack friss rozét, könnyű fehér-, vagy gyöngyözőbort is, amelyek ráadásul kiváló aperitif borok is.

3. Ha ajándékozáshoz választasz bort, egy kis előzetes „kutatómunka” hasznos lehet az ajándékozottal kapcsolatban. Néhány „sztereotípia” tartja ugyan magát a köztudatban, de ezekre inkább nem érdemes hagyatkozni. Az édes, vagy illatos borokat ugyanis – bármennyire gyakori feltételezés – nem feltétlenül szeretik a hölgyek, és a fordítottja is igaz: a férfiak sem kizárólag csak száraz borokat fogyasztanak. A legjobb tehát, ha pár információt kipuhatolsz az ajándékozott borfogyasztási szokásairól, ebből kiindulva ugyanis egy jó szakember máris „nyomon van”, vagyis tovább tud lépni, és kicsit kinyitva a borok világát, olyan tételeket is tud ajánlani, amelyek akár komolyabb ajándéknak is megállják a helyüket.

4. Borválasztásnál nagyon fontos a nyitottság, így érdemes „belekóstolni” újabb és újabb élményekbe, borokba. Ahogy egy adott étel sem ugyanúgy, és ugyanolyan alapanyagokból készül minden egyes séf keze alatt, úgy a boroknál is ez a helyzet. Nincs két egyforma Chardonnay, vagy Olaszrizling, mint ahogy egy adott borvidék borai is merőben különbözhetnek egymástól. Nem érdemes tehát szőlőfajta, vagy borvidék alapján szelektálni, illetve korábbi élmények alapján esetleg „kizárni” fajtákat, vagy borvidékeket a választásból, hiszen a borvilág nagyon színes, és változatos.

5. A palackon lévő címke nemcsak a palack dísze, bár kétséńgtelen, hogy az első benyomást mindig a bor megjelenése jelenti. Ezen túlmenően azonban nagyon fontos információkat is tartalmaz, ezért – amennyiben önállóan választasz bort – mindig körültekintően érdemes tanulmányozni. Nagyon fontos információ a bor évjárata, vagyis kora, főleg a reduktív, könnyed fehér- és rozéborok esetében, amelyekből a szürettől számított két évesnél idősebb tételek már inkább maradjanak a polcon. Nehezebb „rejtvény” egy-egy külföldi bor címkevilága, hiszen néhány esetben nem derül ki például a szőlőfajta, amelyből a bor készült. Ilyen esetben is nagy segítség egy hozzáértő tanácsa. Mivel a címkén megtalálható a borok maradékcukortartalom szerinti besorolása is – száraz, félszáraz, félédes, vagy édes – erre is mindig érdemes figyelni. Ami pedig a borok árát illeti: lehet egy csupán ár alapján választott olcsóbb bor is nagyszerű élmény, és lehet egy drágább tétel is csalódás, mint ahogy természetesen fordítva is előfordul, így mindig érdemes az adott tétellel kapcsolatban – az árán kívül – további információkat is gyűjteni.

6. Érdemes kihasználni a borfesztiválok, sétálókóstolók, borvacsorák adta kóstolási lehetőségeket is, hiszen ezeken az eseményeken olyan tételekkel is megismerkedhetsz, amelyeket „magadtól” nem választanál, vagy nem is gondolnál rá, hogy milyen sokat tudnak adni számodra. Kirándulás, vagy utazás alkalmával pedig érdemes útba ejteni egy-egy helyi pincészetet, vagy borbárt, ahol poharazzák a tételeket, vagyis nem szükséges egy teljes palack bort megvásárolnod ahhoz, hogy megkóstold. A kóstolt borokról és a tapasztalataidról bátran vezethetsz kóstolási naplót is, amely alapján egy későbbi borválasztás már lényegesen egyszerűbbé válik.

+1. A bor – akárcsak egy ruha – egyénre szabott, hiába tetszik egy adott tétel másnak, ha neked kevésbé. A személyes ízlés sok mindent befolyásol, így a borválasztást is, fontos azonban a nyitottság, és a kísérletező kedv, érdemes néha kilépni a „komfortzónából”, és újabb borstílusokat, fajtákat, vagy borvidékeket megismerni, felfedezni. Egy idő után észre fogod venni, hogy egyre nehezebb lesz arra kérdésre válaszolni, melyik a kedvenc borod?

Nagy Zita – borajánló, bortanácsadó, a Borgőz borblog szerzője – http://zitaborblogja.blogspot.hu/Elmúlt már 18 éves?