Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

A szokás, hogy megszagoljuk a bor dugóját Franciaországból származik, egészen pontosan a Bordeaux-i borvidékről. Mivel Bordeaux a világ egyik legdrágább és legexkluzívabb borvidéke, sokan hamisították régen az borokat, azaz rossz minőségű, olcsó borokat címkéztek fel elismert, finom, jó minőségű borok címkéivel, és úgy adták el azokat.

Az igazi borászok sok pénzt vesztettek amiatt, hogy sokan vásárolták meg a hamisított borokat, mert azt hitték a vásárlók, hogy ugyanahhoz a minőséghez jutnak hozzá, csak jóval olcsóbban. Ezért a borászok kitaláltak egy megoldást, hogyan tudják megvédeni az árujukat: a borosüvegek dugójának a belső felére (ami a borhoz ér) feliratokat készítettek, így mielőtt valaki megkóstolta a bort, meg tudta nézni, hogy van-e felirat a dugón.

Maga a szagolgatás pedig ebből alakult ki. Miután ugyanis a vásárló megnézte, hogy eredeti-e a bor a dugó alapján, meg is szagolta. Ezzel a “minőségellenőrző” tradícióval találkozunk manapság borkóstolókon, és éttermekben, mikor a pincér megmutatja és megszagoltatja velünk a dugót.

És azt tudod, hogy miért koccintunk? ITT eláruljuk!Elmúlt már 18 éves?