A húsféleségek és a belőlük készült húsételek rendkívül változatosak, mivel egyrészt a különböző tengeri herkentyűktől kezdve a halakon és a szárnyasokon át a „négylábúak” húsáig bezárólag bármilyen alapanyagból készülhetnek, másrészt az elkészítés módjai – sütés, főzés, grillezés, párolás, füstölés stb. – is különbözőek lehetnek. Ennek megfelelően ahányféle húsalapanyag és elkészítési mód létezik, nagyjából annyiféle bort párosíthatunk ezekhez az ételekhez, főleg, ha még a hús mellé szánt köretet, illetve mártást is figyelembe vesszük. Márpedig fontos, hogy ezt is megtegyük. Így tehát a variációk száma nagyjából végtelen, ezért most csak a főbb hús- és borpárosítási alapszabályokkal ismerkedünk.

Osztriga, kagyló, tenger gyümölcsei – Pezsgők és könnyű fehérek

Az úgynevezett puhatestűek törzsébe tartozó osztriga, valamint a szintén ide tartozó különböző kagylók a legkönnyedebb hústípusok, ezért melléjük mindenképpen a legkönnyedebb borokból érdemes választani, mint ahogy a tenger gyümölcseinek többi fajtájához is. Jöhetnek tehát az élénk, száraz pezsgők, valamint a könnyű, jó savú fehérborok, mint például a friss, lendületes borokból álló Mátra sorozatunk könnyed, mezei füveket idéző illatú, gördülékeny Dubicz Sauvignon Blanc tétele.

Hal- és rákfélék – Kicsit testesebb fehérek vagy rosék

A halak és a különböző tengeri állatok húsai között is nagy különbségek lehetnek, elég csak például a lazacra gondolni, amelynek alapvetően jóval zsírosabb és nehezebb a húsa, mint egy soványabb, könnyedebb pisztrángnak. Az elkészítés módja sem mindegy, hiszen a különböző sütési módok vagy a halakhoz, rákokhoz kínált mártások is befolyásolhatnák a döntést, amikor borválasztásra kerül a sor. Alapvetően azonban leginkább a fehér- és roséborok között érdemes keresgélnünk, ha halételről van szó.

Ha csak egy kis párolást vagy sütést és némi krémesebb mártást kap a hal, akkor akár a prémium kategóriás, tehát a különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borokat tartalmazó 1014 sorozatunk tagja, a finom savú 1014 Szürkebarátunk is bátran mellé tehető. Ha viszont a klasszikus halászlé kerül az asztalra, mindenképpen érdemes sillerbort vagy testesebb rosét választani, mint amilyen például prémium 1014 Cabernet Sauvignon Rosénk. Ugyanez igaz akkor is, ha például vörös tonhalból sütünk steak-et, de akkor is, ha például Paella-t készítünk, hiszen ott a tengeri halakon, herkentyűkön kívül más hústípusok és kolbász is szerepel az ételben.

Szárnyasok és sertés – Végtelen variációk

A különböző szárnyashúsok (csirke, pulyka, galamb, gyöngytyúk, kacsa, liba, stb.) kétféle „táborra” oszthatók, a fehér- és a barnahúsú szárnyasokra. A fehérhúsok alapvetően száraz fehérborokkal kísérhetők jól, a barna szárnyashúsok pedig elegáns, nem túl robusztus vörösborokkal, de természetesen mivel nagyon sokféle elkészítési módjuk létezik, érdemes az adott ételhez igazítani a borválasztást. Néhány klasszikus párosítás azonban segítségünkre lehet, így például egy roséra sült kacsamell egészen biztosan jól működik majd egy elegáns Pinot Noir-ral, a paprikás csirke sillerborral, vagy testesebb roséval, a sült csirke, vagy töltött csirke pedig – pirult kérge és fűszeres ízei miatt – egy hordós érlelésű fehérborral, mint amilyen például prémium 1014 Chardonnay-nk.

A sertéshúsok is rendkívül sokféle módon elkészíthetők, legyen szó sertéssültről, pörköltről, fasírozottról, sertéscsülökről vagy akár klasszikus és hagyományos ételünk, a töltött káposzta gombócáról, különböző rakott ételeink sertéshúsos rétegéről, illetve a Lasagne-ről vagy a bolognai spagettiről. Ételtől függően itt is ugyanúgy szóba jöhetnek a testesebb fehérborok, mint például – főként, ha füstölt húst is tartalmaz a fogás – a fahordós tónusokat felmutató, Mátra Superior Olaszrizling Barrique 2017 tételünk, amely az egyedi borkülönlegességeinket, a legjobb évjáratok legkülönlegesebb tételeit felvonultató Exkluzív sorozatunk tagja. A karcsúbb sillerborok, valamint a könnyedebb vörösborok is helyt kaphatnak egy sertéshúsból készült étel mellett, mint amilyen például Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée-nk, de természetesen, ha az étel megkívánja, a nagyobb formátumú vörösek között is keresgélhetünk, mint amilyen dűlőszelektált, újhordós érlelésű prémium Kékfrankos tételünk, a Dubicz Sárhegy Kékfrankos 2018.

Marha, bárány és vadhúsok – Nem csak vörösborral

Bár sokáig tartotta magát az a „szabály”, hogy fehérhúsokhoz fehérbort, vöröshúsokhoz pedig vörösbort szükséges párosítani, de igazából a hús elkészítési módja, a köret és a mártás dönti el, milyen bort válasszunk az adott húsétel mellé. A vadhúsok közé tartozik ugyanis például a fácán és a nyúl is, amelyeknek húsa fehérborokkal is remekül párosítható. A bárány, a marha, az őz vagy a szarvas sem csak a vöröset “szereti”, de természetesen a párosításokban inkább a vörösborok dominálnak. Érdemes akár egy fehér- és egy vörösbort is kipróbálni ugyanazon ételhez, csodás új felfedezésekben lehet részünk.