Milyen borokat válasszunk húsvétra?

Milyen borokat válasszunk húsvétra?

A húsvét közeledtével a tavasz is beköszönt, így nemcsak maga az ünnep, de az egyre több napsütés és a természet éledezése is örömtelivé varázsolja ezt az időszakot. A húsvétnak megvannak a maga hagyományos ételei, amelyekhez bátran tehetünk az ünnepi asztalra borokat. De érdemes gondolnunk arra is, hogy a „hosszú hétvégés” ünnep remek alkalom a családi, baráti programokra, összejövetelekre is, természetesen a locsolkodást sem elfelejtve. Nézzük, milyen borokat érdemes beszerezni húsvétra.

Ami nélkül nincs húsvét: sonka, tojás, torma

Tradicionális húsvéti étel a főtt sonka, amelyhez adná magát, hogy mindenképpen vörösbort válasszunk, hiszen vörös húsról van szó. Ez is olyan tévhit azonban, amelyet – ha a sonka fűszerezése, pácolása megengedi – mellőzhetünk, és bizony választhatunk hozzá akár egy érettebb jegyekkel rendelkező, testesebb, komplexebb, de mindenképpen jó savú fehérbort is. Különösen igaz ez akkor, ha a sonkához a klasszikus főtt tojást, a tormát és a ropogós friss tavaszi kerti zöldségeket is fogyasztjuk. Mivel a sonka az ünnep asztal „koronája”, jó választás mellé egyedi borkülönlegességeinket tartalmazó Exkluzív sorozatunk Mátra Superior Olaszrizlingje, amely a prémium kategóriából is kiemelkedik, hiszen ez a borcsalád a legjobb évjárat legkülönlegesebb tételeiből áll össze.

Locsolkodás, vendégfogadás, piknik? – Csak könnyedén!

A húsvét nemcsak az étkezésekről szól, hanem fontos közösségi ünnep is. Ilyenkor gyakran érkeznek vendégek, vagy mi magunk indulunk vendégségbe, a locsolók bekopogtatása pedig magától értetődő ezen az ünnepen. Ha szép az idő, akkor gyakran töltjük az ünnepnapok egy részét a szabadban, és mivel a húsvéti ételekből (sonka, tojás, friss zöldségek, majonéz) nagyon könnyű akár szendvicseket, akár „piknikezős” ételeket (például sonkás quiche, tormás-majonézes tojáskrém) összedobni, ezekre az eshetőségekre is érdemes „betárazni” borokból.

Üde buborékaival gyümölcsös, illatos Dubicz ZSIZSI frizzante gyöngyözőborunk jól behűtve, vagy akár jégvödörbe állítva is szuper vendégváró fogadóital, de akár a húsvéti reggelik, ebédek vagy vacsorák aperitif bora is lehet. Tavaszi csomagunk összeállításakor pedig pontosan a tavaszi napok friss, illatos, élményekkel teli változatosságát tartottuk szem előtt: játékos, üde 2018-as Olaszrizling, egy könnyed vörösbor, vagyis Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée, tavaszi virágokban pompázó 2018-as Irsai Olivér, piros gyümölcsös 2018-as Kékfrankos Rosé, 1014 névre hallgató prémium vonalunkból pedig nyári mezőket idéző 1014 Szürkebarát, és illatos, mézes, vulkanikus 1014 Hárslevelű a tartalma. Ha vendégeket várunk, a legegyszerűbb választás, hiszen biztosan mindenki talál benne kedvére valót.

A bárány is szereti a bort

A húsvét másik tradicionális étele a bárány. Sokféle módon készíthető el, így természetesen ettől is függ, milyen bort is tegyünk mellé. Készíthetünk báránybordát rozmaringgal, vagy egy „fajsúlyosabb”, fűszerekkel pácolt, pikáns báránycombot, de akár egy jó kiadós bárányragut is főzhetünk. A bárány kifejezetten kedveli a vörösbort – akár a pácoláshoz –, vagy a raguba is tehetünk belőle, csak tartsuk mindig szem előtt, hogy hogyan is főzzünk helyesen borral. Vörösborok közül a bárányételekhez egy elegáns és karakteres vörösbort ajánlunk, méghozzá Kékfrankos-Cabernet Franc cuvée-nket. Ha pedig inkább egy nagy fazék laktató tárkonyos báránylevessel készülünk a húsvétra, bátran válasszunk egy jó savú, de picit krémesebb fehérbort, például a fahordós érlelésű 1014 Chardonnay-ét.

Jó készülődést, szép húsvétot mindenkinek!Elmúlt már 18 éves?