Így boroznak ők – Galambos Dorina

Így boroznak ők – Galambos Dorina

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Galambos Dorina énekesnőt kérdeztük.

A borról először az jut eszembe, hogy…

A bor ellazít, ihletet ad, mosolyra fakaszt. Szeretem benne, hogy összehozza az embereket, emellett tökéletes baráti beszélgetésekhez, főzőcskézéshez, grillezéshez, sőt minden évszakhoz, különböző módon fogyasztva. A Dubicz Borászattal van is egy igen friss emlékem! Idén nyáron a Quimby zenekarral turnézom, mint vokalista, és jártunk a Volt fesztiválon, ahol a cateringben a Sziget bora volt bekészítve nekünk. Annyira ízlett, hogy egy üveggel még a hazaútra is betáraztunk belőle.

A kedvenc borom …

Inkább a száraz fehérborokat kedvelem, mint az olaszrizling, rajnai rizling vagy chardonnay, mostanában többször is találkoztam a zöld veltelinivel, ami igazán frissítő. De a rozét sem vetem meg. Vörösbort ritkábban fogyasztok, de kóstoltam már abból is finomakat.

A legszebb boros élményem …

Amikor Santorini szigetén jártam, megtaláltam a Franco’s Bar nevű helyet, ahol nyugágyakban ülve lehetett kortyolgatni a finom nedűt, csodálni a tengert, a vulkánt, a naplementét, miközben opera szólt aláfestésként a hangfalakból. Ajánlom mindenkinek felírni a bakancslistára ezt a bárt, ha tervezi, hogy elutazik ide. Ugyanott egy étteremben rám is tört az ihlet, jött egy kedves kis dallam, amit jobb híján a mosdóban énekeltem fel a telefonomra.

Én úgy iszom bort, hogy …

Úgy tekintek a borra, hogy a létrehozása nagyon hasonló ahhoz, mint amikor egy zenekarral alkotsz. Csapatmunka az alapja, kell hozzá egy adag kísérletezés, miközben beleadod szíved-lelked, és abból létrejön valami csoda. És mindez a hosszú évek tapasztalataival egyre jobb lesz. Ez művészet! Nagyon hálás vagyok azért, mert a hivatásom miatt sok borásszal találkozom, és rendkívül kedvesen megosztják velem az ő műremekeiket, miután én énekeltem nekik valamelyik fesztiválon. Álmodtam már arról, milyen jó lenne egy dél-franciaországi kis birtokon, egy kúriában megöregedni. Én magam is szívesen megtanulnám a borkészítés csínját-bínját. De hát itt van nekünk a Balaton és megannyi gazdag bortermelő vidék –  ki tudja, mit hoz még az élet?

Fotó: Timea SaghyElmúlt már 18 éves?