Bizonyára mind futottunk már bele abba a rendkívül kínos szituációba, hogy nem volt nálunk dugóhúzó, mikor megbontottunk volna egy üveg finom bort. Hogyan is oldjuk meg a problémát? Mi most megmutatjuk.

Nem lesz másra szükségünk hozzá, mint egy egyszerű fém kulcsra, egy puha anyagra – mint amilyen például egy sál, törölköző vagy szemüvegtörlő –, a borosüvegre, saját magunkra és egy ügyes kézre. Nem is hangzik bonyolultnak, igaz?

Először is vegyük le a szóban forgó fémkulcsot a kulcscsomónkról, így sokkal könnyebb lesz bánni vele, semmi sem hátráltat majd a mozdulatsorban. Amennyiben a bor nem rendelkezik nyitó zsinórral, úgy fogjuk a kulcsunkat, és a palack nyaka mentén ejtsünk körben bemetszést a záró fólián, így könnyedén el tudjuk majd azt távolítani. Ebben az esetben gyakorlatilag késként tudjuk használni a célszerszámot.

Dugóhúzó híján semmiképp se keresgéljünk szempillaspirál vagy golyóstoll után a táskánkban. Fogjuk a kulcsot, és az üveg pereme mentén nyomjuk a műanyag dugóba azt. Fontos, hogy ne merőlegesen szúrjuk a dugó közepébe, ahogyan azt adott esetben egy dugóhúzóval tennénk, hanem enyhén döntött, ferde állapotában próbáljuk belenyomni. Erőkifejtés közben a fém bizonyára sérteni fogja a kezünket, ezért a “tompítóként” használjunk konyharuhát vagy más textíliát a kezünk és a kulcs között. Amennyiben sikerült kissé ferdén a dugóba nyomnunk a kulcsot, úgy máris elkezdhetjük enyhén húzó mozdulattal körbe fordítani benne a „szerszámot”. A dugó a mozdulat hatására megindul a palack nyakában, valamint a húzóerőnkre is reagál. Néhány perc alatt már kezünkben is lesz.

Ezt a remek trükköt gyakorlatilag bármikor könnyűszerrel alkalmazhatjuk, azonban fontos megjegyeznünk, hogy kizárólag műanyag dugó esetében használható. A parafa sajnos nem megfelelően reagál az erőkifejtésre. 100-ból 99-szer a parafadugó felszínét megsértjük a kulccsal, és az darabokra hullik a kezünkben, vagy akár bele is törik az üvegbe.