Tényleg ihatnak bort a francia gyerekek?

Tényleg ihatnak bort a francia gyerekek?

A világ egyik borközpontjaként, valamint a jó borok őshazájaként ismeretes Franciaországban másképp tekintenek a borral való ismerkedés különböző fázisaira – sok pletyka kering is azzal kapcsolatban, hogy vajon tényleg ihatnak-e bort a francia gyerekek vagy sem. Az alkoholfogyasztásnak ugyan nincsenek törvénybeli határai, 18 éves kor alatt azonban itt sem szolgálhatnak ki egyetlen pohárral sem kiskorúakat. Hivatalosan. Néhány érintett igaz történetével próbálunk utána járni az igazságnak.

Florence már nagyon fiatalon belekóstolt a borozás rejtelmeibe – édesapjával 8-10 éves korától minden nyarat más francia borvidéken töltöttek, és mindenhonnan több karton finom nedűvel tértek haza. Arra ugyan nem emlékszik, hogy mikor kóstolt bele az első pohár borba, de abban biztos, hogy amikor valaki egész életében ilyen erősen kötődik a borfogyasztás kultúrájához, az generációkon keresztül fogja tovább adni a szüleitől tanultakat. Ugyan Florence ma az Egyesült Államokban él, rendszeresen utazik második hazájába kisebb-nagyobb borkóstoló túrákra.

David következőképpen emlékszik vissza a gyermekkorára: „A szüleim már 10-11 éves korom körül megengedték nekem, hogy belekóstoljak a borukba. Eleinte csak egy-egy kortyot jó sok vízzel kísérve, a későbbiekben pedig ezek az arányok fokozatosan cserélődtek fel. Tinédzserkoromra már egészen jó viszonyba kerültem a borral, sőt mi több, kisebb-nagyobb különbségeket is tudtam tenni az egyes fajták között. A szüleim példáját követve néha én is megengedem a most 14 éves lányomnak, hogy belekóstoljon a vacsoraasztalnál megbontott palack borba – természetesen ha van kedve hozzá – és bízom benne, hogy ennek köszönhetően egy sokkal intelligensebb viszonyt alakít ki a borral és az alkohollal általában, mint sok más gyerek tizenéves korában. Szerencsére elég nyitott a világra – a pezsgőt és az édesebb borokat különösen kedveli.”

„Az én családom különösen nagy borszakértők csapatából állt” – emlékszik vissza a ma 38 éves Francois – „a nagymamám már évtizedekkel ezelőtt szőlőbirtokot szeretett volna vásárolni és ezt a vágyat az édesanyám is örökölte. Jómagam már 12 éves koromban elkezdtem barátkozni a borok illatával és jellegével, de az első kortyra ténylegesen 18 éves koromig várnom kellett. Ezt akkoriban nagyon bántam, de ma, szülői fejjel igazat adok a családomnak. Szerencsésnek mondhatom magam, mert harmadik generációként ma már ténylegesen rendelkezünk egy kis szőlőfölddel. Bízom benne, hogy egy nap a fiam is annyira fogja szeretni ezt az örökséget és olyan szenvedéllyel fog fordulni a jó borok irányába, ahogy azt a családja teszi immár több, mint három generáció óta.”

Szerinted mi az ideális kor az első borkóstolásra? Neked mi az első boros emléked, illetve te mikor adnál a saját gyermekednek először bort?

Forrás 1, Forrás 2Elmúlt már 18 éves?