Noha a legtöbb esetben egy finom pohár bor gondolata egy nehéz és fárasztó munkanap után igazi örömmel tölt el minket, sajnos be kell látnunk: a fogainknak – a kólához és a kávéhoz hasonlóan – nem mindig tesz jót kedvenc nedűnk.

Nagy többségünk a fog elszíneződése kapcsán elsőként a vörösbor káros hatásaira asszociál – ez azonban akár megtévesztő is lehet. A vörösbor sötét tónusa okán kétségtelenül hamarabb színezi meg a fogzománcot, sötét színű filmréteget képezve azon. Mindazonáltal a fehérbor savtartalma sokkal magasabb a vörösborénál, így hosszú távú hatása valójában súlyosabb lehet, mint egy „egyszerű” elszíneződés. Különösen érdekes, hogy a friss, kiugróan gyümölcsös rozéknak és habzóboroknak tulajdonítják a legtöbb maró hatású savat, így mennyiségi fogyasztásukkal legyünk kiemelkedően óvatosak.

A fogmosás igen hasznos lehet borfogyasztás előtt, ugyanis egy 30 másodperces gyors tisztítás segít a fog elszíneződésének megelőzésében. Ugyanakkor borfogyasztás után közvetlenül nem érdemes kapásból a fogkefe után nyúlnunk, mivel a borban található savaktól leheletnyit fellágyul a fogzománcunk, és egy hirtelen ötlettől vezérelt fogmosással inkább nagyobb károkat okozhatunk benne. A megfelelő sajtfogyasztás mindazonáltal segít semlegesíteni a borban található savakat, így védve fogaink természetes állapotát.

Hogyan is érdemes összepárosítanunk a sajtokat a megfelelő borokkal?

Fogaink védelme tehát egy plusz érv amellett, hogy sajttal együtt fogyasszuk kedvenc nedűnket. Ahhoz pedig, hogy a haszon mellett az élvezet is maximális legyen, alapvetően két egyszerű, ámde annál lényegesebb szabályt kell betartanunk. Egyrészt, hogy a testes sajtokat fanyarabb borokkal, a lágyabb, krémesebb sajtokat könnyebb borokkal párosítsuk. Másrészt, hogy intenzitásuk harmóniában legyen, egyik se kerekedjen felül a másikon. Egyes vélemények szerint érdemes a borokat és a sajtokat – amennyiben lehetőségünk adódik rá – ugyanazon területről beszerezni, így erősítve az adott tájegység jellegzetes ízjegyeit.

Melyek is azok a párosítások, amelyek a legjobban működnek?

Amennyiben igazi habzó, gyöngyöző rajongó vagy, párosítsd kedvenc nedűdet egy kis parmezánnal vagy más kemény típusú sajttal. Kedvenc vörösborunkhoz, például a Kékfrankos-Cabernet Sauvignonhoz tökéletes választás lehet egy kiváló minőségű gouda vagy ementáli. Egy könnyed, gyümölcsös chardonnayt párosíthatunk egy krémes brie-vel vagy kecskesajttal. Ugyanez a Sauvignon Blanc-nal is működik. Egy isteni mozzarella gyakorlatilag bármelyik ízes fehérbor jó barátja, így, ha biztosra akarunk menni, nyugodtan válasszuk ezt az alap-párosítást vacsoravendégeink számára.

Mindent az egészséges fogakért!