A legnagyobb tévhitek a borokkal, borfogyasztással kapcsolatban

A legnagyobb tévhitek a borokkal, borfogyasztással kapcsolatban

Sajnos még mindig egészen sok tévhit él az emberek fejében a borokkal kapcsolatban. Itt az ideje eloszlatni ezeket.

Vajon tényleg az évjárat a legfontosabb? Minél drágább, annál jobb? A nők mindig vöröset, a férfiak mindig fehéret igyanak, vagy épp fordítva? Annyi tévhitet lehet hallani a borokról, így hát eláruljuk, mik azok, amelyeknek semmiképp sem szabad bedőlni.

1. tévhit: Az évjárat a legfontosabb.

Ez néhány száz évvel ezelőtt megállta volna a helyét, azonban a 21. században már olyan fejlett technológiával készülnek a borok, olyan gondosan válogatják a szőlőt, hogy még azokban az években is készülhetnek csúcs minőségű italok, amelyeket egyébként nem mondanánk bor szempontjából a legjobb éveknek.

2. tévhit: Halhoz, fehér húshoz fehér, vörös húshoz vörös.

Sokan nem merik megszegni ezt az ismert szabályt, pedig abszolút meg lehetne, hiszen nem a hús fajtájához kellene a bort rendelni, hanem a hús fűszereihez. Ha például a disznó olyan fűszerekkel van ízesítve, amelyekhez a fehér bor jobban illik, esetleg a köret hozzá káposzta, ne féljünk fehér bort rendelni hozzá!

3. tévhit: A csavaros borok mindig csapnivalóak.

Bár a boros üvegek 90 százaléka még mindig dugóval van lezárva, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a csavarós, kupakos borok rosszabbak lennének, csupán a fogyasztóknak szeretnének kedvezni a gyártók azzal, hogy egyszerűbben nyithatják ki a finom italt.

4. tévhit: Az édes bort desszerthez kell inni.

Ez a szabály elfeledhető, hiszen az édes, aromás borok számos előétel mellé jól passzolnak, főleg a májas ételekhez.

5. tévhit: Nem szokás bort aperitifként inni.

Hogyne lenne szokás! Franciaországban kifejezetten szeretnek könnyed borokat az étel előtt kínálni aperitifként. Mivel a borok savtartalma magas, még fokozza is az étvágyat. Nyugodtan kínálj könnyed bort vagy pezsgőt evés előtt.Elmúlt már 18 éves?