5 tipp a megmaradt bor felhasználására

5 tipp a megmaradt bor felhasználására

A megmaradt bor – a sörhöz hasonlóan – kevésbé vonzó, hiszen nem kelti frissesség érzetét, mindazonáltal pár nap után a minősége is erősen romlik. Ettől függetlenül azonban vétek lenne csak úgy megszabadulnunk tőle, hiszen több helyen – és formában – is hasznát vehetjük még.

Megmaradt a bor az előző heti buliból? Netán a pároddal, barátnőddel bontottatok fel egy üveggel, de nem bírtatok vele? Semmi gond! Az alábbi sorokban összegyűjtöttük nektek a legjobb, leghasznosabb és legmeglepőbb bormaradék felhasználási javaslatokat.

1. Készíts belőle borlekvárt

Nem is lesz szükséged másra, mint fél liter borra, fél kg cukorra, valamint egy zacskó dzsemfixre, egy darab lédús narancsra vagy citromra és némi vaníliára az extra ízesítéshez. A hozzávalókat gyakorlatilag össze kell főznöd, és amikor elkészült, üvegekbe töltened. Miután jól lezártad, állítsd azokat fejre, majd keress nekik egy hűvös helyet a lakásban, ahol kellemesen megdermedhet és megfelelő állagot kaphat a borlekvárod.

2. Használd fel a tányéron

Nem csupán pohárban érdemes gondolkodnod, ha borfelhasználásra kerül a sor, hiszen rengeteg étel esetében különös pluszt jelenthet pár korty száraz bor felhasználása. A hideg napok beköszöntével érdemes például egy ínycsiklandó sütőtökös rizottó mellé letenned a voksodat, aminek alapjául az első felöntéskor tökéletes választás lehet egy deci száraz fehérbor. Ugyanígy a száraz vörösbor remek pörköltalapként szolgálhat főzés közben.

3. Készíts koktélt a csajos estékre

Megmaradt egy kevés a kedvenc rozédból, de nem szívesen innád már meg önmagában? Lepd meg a barátnőidet egy frissítő, igazán lányos rozé koktéllal. Nincs szükséged másra, csak a sokat emlegetett rozéra, egy kis zúzott jégre, fagyasztott málnára, friss mentalevelekre és egy általad választott édesítőszerre vagy szörpre. Ja, meg egy turmixgépre a leglátványosabb rózsaszín welcome drink elkészítéséhez.

4. Fagyaszd le

Bizony, jól olvasod: itt az ideje elővenni a jégkockatartót. A lefagyasztott bor nem csak nyári napok kellékeként jöhet igazán jól (ugye, milyen praktikus egy-két fehérbor alapú jégkockát beledobni a limonádéba?), hanem főzéskor is egyszerűbb egy kocka bort hozzáadni az ételhez, mintsem felbontani egy egész palackkal a főfogás kedvéért.

5. Készíts belőle borecetet

A megmaradt bor konyhai felhasználásának lehetőségeit illetően határ a csillagos ég! Ott van például a borecet. Ennek elkészítéséhez nem lesz másra szükségünk, mint egy, a feladathoz tökéletes formájú befőttesüvegre, a megmaradt borra és némi ecetre. Az ecetet tároljuk meleg helyen, legalább 25 Celsius-fokban (fontos, hogy ne fedjük le az üveg tetejét), és folyamatosan kóstolgassuk, így magunk dönthetjük el, hogy mikor is van teljesen készen.Elmúlt már 18 éves?