Mit jelent az, hogy dugós a bor?

Mit jelent az, hogy dugós a bor?

Bár ma már egyre elterjedtebb a borospalackok lezárásához a csavarzár vagy a szilikondugó, ritkábban az üvegdugó használata, a hagyományos parafadugós lezárással is nagyon gyakran találkozhatunk. Mint mindennek, a parafadugó használatának is megvan az előnye és a hátránya. Utóbbi gyakran sajnos csak akkor derül ki, amikor a bort felbontjuk, és kellemetlen illatokkal, ízekkel szembesülünk. A dugós bor kifejezés ugyanis nem kifejezetten arra vonatkozik, hogy a borospalackot dugóval zárták le. De akkor mit is értünk alatta?

Miért pont parafa?

Nagyon sokféle parafából készült tárgy, eszköz vesz minket körül, hiszen a parafában lévő több millió sejt rugalmas összekapcsolódása biztosítja, hogy például nagyon könnyű, jó hang- és hőszigetelő, vízhatlan és tűzálló anyag is egyben. Mivel rugalmassága miatt tökéletesen illeszkedik az üvegek nyakába, aprócska pórusain keresztül pedig a légnemű anyagok igen, a folyékony halmazállapotú anyagok viszont nem tudnak közlekedni, alkalmas borospalackok lezárására.

Parafakisokos

A parafadugókat a parafatölgyek kérgéből készítik, viszont nem is olyan egyszerűen, mint azt gondolnánk. Bár a parafatölgyek nagyon sokáig, akár 200 évig is élnek, és biztosítják a dugók alapanyagát, megfelelő minőséget csak időnként lehet róluk szüretelni. A legelső kéregleválasztásra rögtön 25 évet kell várni, ekkor éri el ugyanis a fa azt a magasságot és átmérőt, amikor ez lehetséges. Ez a kéreg azonban nem alkalmas parafadugó-készítésre, így további 9 év szükséges ahhoz, míg a következő réteget leszüretelhetik, és még ekkor sem a legmegfelelőbb minőség kerül le a fáról. Az majd csak a harmadik szüret alkalmával lehetséges, akkor már minőségi borosdugókat tudnak előállítani belőle. A parafaszüret minden esetben kézi szüretet jelent, hiszen maga a fa semmiképpen nem sérülhet meg.

Mit jelent az, hogy dugós a bor?

Amikor felbontjuk a parafadugóval lezárt bort, és a dugót, illetve a bort megszagolva, majd pedig a bort kóstolva illatában, ízében is furcsa, gyanús, leginkább dohos, penészes szagot, ízt érzünk, biztosak lehetünk benne, hogy a bor sajnos dugós, azaz dugóhiba okozta fertőzést kapott. Nagyon fontos kiemelni, hogy erről a parafadugó okozta borhibáról a borászok vagy a parafadugó-gyártók nem tehetnek, tehát nem borászati, pincehigiéniai vagy dugó-gyártási probléma okozza. A hibás ugyanis maga a parafadugó, pontosabban az észrevétlenül és felfedezhetetlenül benne „lakó” vegyület, a triklóranizol, vagyis a TCA. Ezek a kis baktériumok, penészgombák a paratölgyfákon élnek, és innen kerülnek át a kéreggel együtt a dugókba. Lehetetlen védekezni ellenük.

Mit tegyünk, ha dugós a bor?

Szerencsére a világ borainak csak elenyésző százalékát érinti a dugóhiba – különösen a csavarzárak elterjedésének köszönhetően –, mégis bosszantó, ha éppen hozzánk kerül egy dugóhibás bor, és a várva várt borélmény elmarad. Ilyen esetben sajnos nem sokat tehetünk, mert az ilyen borokat hiába szellőztetjük, a kellemetlen illat a levegővel érintkezve egyre csak erősödik. Ne használjuk fel a dugós bort főzéshez sem, mert az ételben is jelentkezik a penészes, dohos ízvilág.

Akkor inkább ne vegyek parafadugóval lezárt bort?

Semmi esetre se idegenkedjünk a fentiek miatt a parafadugóval ellátott boroktól, hiszen kis százalékát érinti a boroknak a dugóhiba, és nem véletlen, hogy a világ nagy borai közül nagyon sok továbbra is ilyen lezárással kerül piacra. Bátran válasszunk akár parafadugóval, akár csavarzárral ellátott bort, mindegyiknek megvannak az előnyei és szépségei egyaránt.



Elmúlt már 18 éves?