Muscat Lunel, avagy bemutatjuk a sárgamuskotályt

Muscat Lunel, avagy bemutatjuk a sárgamuskotályt

Íme néhány fontos tudnivaló az Európában egyik legrégebben jelen lévő szőlőfajtáról, a Muscat Lunel-ről, vagy közismertebb néven: a sárgamuskotályról.

A Muscat Lunel elő-Ázsiából származó, ősi pontusi szőlőfajta a georgica csoportból, amely a legrégebbi időktől található meg a Kárpát-medencében. Egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. 1956 óta pedig nálunk is államilag elismert fehérborszőlő-fajta.

Fürtje hengeres, vagy vállas, tömött, bogyói kicsik, sárgászöldek, rozsdásodók. Vastag, de puha héjú, lédús. Levele közepesen tagolt, zárt, felső öblű, lant alakú vállöblű. Íze muskotályos zamatú, édeskés. Rendkívül gyümölcsös, jellegzetes szőlő.

<< Hordóval fűszerezett barrique borok >>

Bora különösen kedvelt az illatos fajták között, muskotályos illatú és zamatú, finom savú, harmonikus, testes minőségi bor, a tokaji aszú egyik alapanyaga. A korábbi évtizedekben egyébként leginkább csak félédes és édes iskolázású borokat készítettek belőle, ezért értékeit nem feltétlenül tudta megmutatni.

muscat lunel

Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de a viszonylag korai szüret üde fajtajelleges illatának megőrzéséhez elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik.

Magas cukorgyűjtő, aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat. Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre. Fekvés és talaj iránt egyébként igényes. Fagytűrése gyenge, szárazságtűrő, zöldmunkaigénye mérsékelt, rothadásra hajlamos és évjáratra érzékeny.

Manapság a Tokaj-Hegyalja és Balatonboglár környékén, valamint a Mátrában a legnépszerűbb, de főképp Tokajban terem, ahol 3-5%-ban van jelen. Sokak szerint azonban jóval nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon. Bejelentett klónja nincs, klónozása folyamatban.

Könnyű, nem fűszeres ételek, nyers saláták, hideg halételekés friss sajtok mellé tökéletes ital.

Amikor a gyöngyözőborunk ötlete megszületett egy dolog volt csak biztos, hogy ZSiZSi lesz a neve. A bor elkészítése komolyabb fejtörést okozott, a pincében lévő minden bort kipróbáltuk és sokat házasítottunk is, azonban egyetlen fajta mutatta azt az összképet széndioxid hozzáadása után, amit elképzeltünk. Ez volt a Muscat Lunel. Pont kellemesek a savai, a gyümölcsössége miatt fantasztikusan áll neki az a kevés maradék cukor, amely a gyöngyöző borok titka és gyorsan kedvence lett mindenkinek a családban.Elmúlt már 18 éves?