Lássuk be, kevés vonzóbb, intellektuálisabb vonás létezik annál, mint amikor egy férfi igazán ért a borokhoz. Legyen szó technikai apróságokról vagy szakmai hozzáértésről, egy-két dolgot minden férfinak tudnia kell a borokról.

Amellett, hogy ezáltal az urak könnyedén levehetik szívük hölgyét a lábukról, bizonyos tippek hasznosnak is bizonyulnak – láttuk már John Legendet kalapáccsal dugót húzni, találkoztunk már ezer és ezer mindennapi praktikával a borok területén. Lássuk melyik az az öt dolog, amit minden férfinak tudnia kell a borokról.

  1. Bizonyára sok módszerrel találkozhattunk már, ami a borosüveg kibontásának taktikáját illeti – mindazonáltal a palack szakszerű kibontása hozzáértést igényel. Mielőtt hozzáfognánk, gondoskodjunk a megfelelő szakszerszámról, jelen esetben egy minimum közép árkategóriás, minőségi dugóhúzóról. A legjobb, ha a kétlépcsős verziót választjuk – ez a dugóhúzó ugyanis amellett, hogy a hagyományos módon illeszkedik a parafadugóba az erőkifejtés közben második lépés gyanánt támasztékot is biztosít az üveg szájának peremén. Az oldalán pedig egy apró kis pengét is találhatunk, amellyel könnyedén – és nem utolsó sorban elegánsan – elvághatjuk a palackon található védőfóliát.
  2. Nagyon fontos tudni, hogy bármennyire is jól néznek ki például a nagy, öblös borospoharat, nem iszunk bármilyen bort abból. Csak vöröset. Igen, egy férfinak illik tudnia, hogy mi a különbség fehérboros és vörösboros pohár között, mint ahogy az sem mindegy, hogyan is kell fogni azt a bizonyos poharat.
  3. Minimum 4-5 típusú borfajtával érdemes tisztában lenni, ami az általános műveltséget illeti. Ki szeretne egy étteremben, a borlap felett ülve igazán kellemetlen helyzetbe kerülni azért, mert nem tud különbséget tenni a chardonnay és a hárslevelű között?
  4. Sose feledjük – márpedig a férfiak is isznak rozét! A legnagyobb tévedés lenne azt hinnünk, hogy rozét vagy habzóbort csakis rózsaszínbe öltözött fiatal, huszonéves lányok kezében illik látnunk. Világszerte férfiak milliói rajonganak az üde, rózsás színű borért, így semmiképp se tegyünk le annak fogyasztásáról. Uraim, csak magabiztosan!
  5. Sose féljetek segítséget kérni! Bizonyára bármikor adódhat olyan helyzet, hogy nem tudjátok eldönteni, hogy a borlapon szereplő tételek közül melyik is a menüsorhoz megfelelő választás. Mielőtt azonban idegesen gyűrögetni kezdenéd a szalvétád sarkát, gondolj arra, hogy az éttermi szolgáltatás részét képezi az, hogy esetlegesen tanácsot kérj a személyzettől a bor kiválasztását illetően.