A sajtok – akárcsak a borok – világa is nagyon változatos és izgalmas, hiszen talán nem túlzás azt állítani, hogy ahányféle sajt létezik, annyiféle stílus, ízvilág és érettség jellemzi őket. Ráadásul ugyanannyira befolyásolja a sajtok ízvilágát, hogy milyen alapanyagból készülnek, vagy hogyan érlelik őket, mint ahogy a borok esetében is. Klasszikus kettős a sajt és a bor, hiszen remekül érzik magukat egymás társaságában, feltéve, ha megfelelően párosítjuk őket. Hogy harmonikus legyen a „kapcsolatuk”, néhány főbb irányvonalat érdemes szem előtt tartani bor- és sajtválasztáskor. Nézzük tehát, milyen sajtokhoz milyen borokat válasszunk.

Friss sajtok, üde, könnyed borok

A friss sajtok – mivel egyáltalán nem, vagy nagyon rövid ideig érlelik őket – túrószerűek, vagy krémesek, kenhető állagúak. Könnyedek, ízben inkább natúrak – bár időnként borsos, zöldfűszeres, fokhagymás, diós stb. változatokkal is találkozhatunk –, ezért friss, lendületes, szép savszerkezetű, üde fehér-, esetleg rosé borokat párosítsunk ezekhez a sajtokhoz. A Mátra kicsit hűvösebb, de száraz és kiegyenlített klímája például nagyon kedvez az ilyen üde, zamatban gazdag, élénk savtartalmú borok készítéséhez, így bátran válasszunk mátrai bort ezekhez a párosításokhoz. Mátra sorozatunk például pontosan ilyen friss, illatos, gyümölcsös borokból áll, így akár egy könnyed, mezei füveket idéző illatú, virágos tónusú, gördülékeny Dubicz Sauvignon Blanc vagy akár egy feszes szerkezetű, remek ropogós savú, friss Dubicz Kékfrankos Rosé is jó választás hozzá. Utóbbi például Itália gyúrt sajtja, a mozzarrella mellé remek, főleg, ha paradicsommal kiegészítve egy klasszikus Caprese salátát készítünk belőle.

A kecske- és juhsajtok borpárjai

A kecskesajtok esetében érettségükre nézve nagy lehet a különbség, hiszen a friss krémsajtoktól kezdve a félkemény és kemény sajtokig bezárólag mindenféle stílusban találkozhatunk velük. Így az, hogy milyen bort válasszunk az adott sajthoz, elsősorban attól függ, hogy milyen érettségű sajttal van dolgunk. Ha kapott a kecskesajt némi érlelést, akkor válasszunk érleltebb, kerekebb bort mellé, például a különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült prémium kategóriás borokat tartalmazó 1014 sorozatunk fahordós érlelésű 1014 Chardonnay-ját.

Ha pedig juhsajttal van dolgunk, válasszunk nagyobb formátumú, érleltebb fehérbort, amelyek aromavilága is gazdag. Ilyen például hordós érlelésű 1014 Hárslevelűnk, amely harmonikus ötvözete az illatos és vulkanikus Mátrának.

Félkemény sajtok, közepesen testes borok

A félkemény sajtok tábora is rendkívül széles, hiszen itt is ugyanúgy meghatározza a tej eredete, vagyis a legelő, valamint a sajtkészítés fázisai és érlelése, hogy milyen is lesz a végeredmény, vagyis a sajt ízvilága, textúrája. Alapvetően azonban a félkemény sajtok már nem a friss, üde borokat kívánják, hanem a közepesen testes, kerek, száraz fehérborokat, vagy pedig kifejezetten könnyed, nagyon alacsony tannintartalmú vörösborokat.

A lágy- és a rúzsos sajtok borpárjai

A nemespenésszel érlelt lágy sajtokhoz, mint például a brie vagy a camembert, szintén érettségi állapottól függően válasszunk borpárt. Ha a sajt már egy picit érettebb, tökéletes társa lehet egy könnyedebb, mégis karakteres gyümölcsös vörösbor, mint például Mátra sorozatunk Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée-je. Az összefoglaló nevüket az érlelés közben a felületükön megjelenő vöröses-narancsos színükről kapó rúzsos sajtok – mivel hosszabb érlelésük miatt markánsabb, erőteljesebb ízvilágúak – pedig már a nagyobb formátumú, hosszabban érlelt vörösborokat igénylik.

A füstölt sajtok és a barrique

Ha füstölt sajthoz választunk bort, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy az adott sajt milyen mértékű füstölést kapott, mennyire intenzív ízében a füstös aromavilág. Amennyiben kicsit erőteljesebb a füstölése, válasszunk hozzá fahordós tónusokat felmutató, akár újhordós érlelésű barrique bort, mint amilyen például Mátra Superior Olaszrizling Barrique 2017 tételünk, amely az egyedi borkülönlegességeinket, a legjobb évjáratok legkülönlegesebb tételeit felvonultató Exkluzív sorozatunk tagja.