Most, hogy lassan kedvünkre válogathatunk a piacon vagy a kiskertben a friss, zsenge zöldségek között, érdemes gyakrabban „salátázni”, hiszen a variációk száma végtelen. A zöldségeket feldobhatjuk tojással, rizzsel, tésztával, halakkal, sajtokkal, de akár grillezett húsokkal, sonkával vagy kolbásszal is, szóval készíthetünk belőle egy akár főételként fogyasztható fogást is. Nem minden saláta könnyed és laza tehát, főleg, ha a salátaöntet is nehezebb fajsúlyú. Így a borválasztás során mindenképpen vegyük figyelembe annak összetevőit is. Nézzük, milyen salátához milyen bor illik!

A saláták hatalmas előnye, hogy pillanatok alatt összeállíthatók. Sokszor elég csak körülnézni a hűtőben és a kamrában, és – hacsak nem teljesen üres mindegyik – biztosan találunk olyan összetevőket, melyekből könnyedén „összedobunk” egyet. Előétel, köret, főétel – bármi készülhet belőlük. Sőt, ide sorolhatók a kerti partik és baráti összejövetelek sztárjai, a „mártogatósok” is. Ezekhez elég különböző friss zöldségeket (uborka, sárgarépa, zellerszár, stb.) hasábokra vágni, és néhány vagány, finom, színpompás krémet gyártani hozzájuk például túróból, avokádóból, padlizsánból, csicseriborsóból vagy sült paprikából. Ezekhez bátran hűtsünk be néhány palack fehér- vagy rosébort friss, illatos, gyümölcsös nedűket tartalmazó Mátra sorozatunkból, és máris garantált a jó hangulat.

A saláták „alapöntete” nagyon jó minőségű olajjal (leggyakrabban olíva olajjal), és valamilyen savas közeggel (különböző ecetekkel vagy citrusok levével) készül. Ez az alap egészül ki aztán fűszerekkel (mediterrán fűszerektől kezdve a keleti fűszerekig), és a egyéb hozzávalókkal (a mustártól a mézen és a szójaszószon át a Créme fraiche-ig). Mivel az egész lelke a dresszing, vagyis az öntet, és az sem mindegy, hogy hideg vagy meleg salátával van-e dolgunk, valamint, hogy milyen összetevőkkel és fűszerekkel dolgozunk, a borválasztást is ezekhez a szempontokhoz kell igazítanunk. Nézzünk is néhány tökéletes saláta- és borpárt!

Pár perc alatt nyár! – A klasszikus Caprese

Jól érett paradicsom, jó minőségű (bivaly)mozzarella, friss bazsalikomlevelek, kiváló olívaolaj, só, frissen őrölt bors – és semmi más. Ennyi a Caprese receptje, amely pár perc alatt elkészül, és nincs is más dolgunk, mint poharakba tölteni szokásosnál is jobban behűtött kísérőjét, egy Dubicz Kékfrankos Rosét Mátra sorozatunkból.

Mintha a tengerparton (l)ennénk – Nizzai saláta

Nem kell ahhoz a francia Riviérára utaznunk, hogy ott érezzük magunkat. Ez a klasszikus saláta főételként is abszolút megállja a helyét, hiszen rengeteg finom összetevőből áll: újburgonyából, friss, zsenge ceruzababból, lédús paradicsomból, articsóka szívből, tonhalból, szardellafiléből, kemény tojásból, lila hagymából, fekete olívabogyóból. Az egészet aztán olívaolajból, balzsamecetből, fokhagymából és dijoni mustárból készített öntettel tálaljuk. Választhatunk hozzá akár egy testesebb, Cabernet Sauvignon prémium rosét a legkiválóbb, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült prémium kategóriás sorozatunkból, az 1014-ből, de akár egy üde, friss fehérbor, például egy Olaszrizling is jó döntés.

Elő a bulgurral! – Tabulé saláta

Ez a frissítő saláta igazi ízbomba, főleg az aromás, illatos, friss fűszernövényeknek (petrezselyem, koriander, menta, snidling stb.) köszönhetően. A savas közeget a paradicsom és az olívaolaj-citromlé keverék biztosítja, így borban is a jó savú, aromájában intenzív, vegetális tónusú borok között válogassunk. Remek párosítás például a Dubicz Sauvingon Blanc 2017 tétele a Mátra sorozatból.

A nehézsúlyú játékos – Lencsesaláta füstölt hússal

Bizony, akárcsak az élet, a saláta sem mindig a könnyedségről szól. De nincs is jobb egy hűvösebb napon, vagy egy kimerítő fizikai tevékenység után egy tartalmas, markáns ízű salátát „bekanalazni” egy pohár jó bor kíséretében. Bármilyen füstölt hússal vagy akár füstölt hallal (például pisztráng) készítjük is el ezt a fogást, bátran bonthatunk hozzá egy hordós érlelésű fehérbort is, például a legjobb évjáratok legkülönlegesebb tételeit felsorakoztató Fríz sorozatunk egyik különlegességét, az elegáns egyensúlyú, néhány hónapos újhordós érlelést kapott Fríz Olaszrizling Barrique tételünket .

Ha pedig minden eshetőségre szeretnénk felkészülni, tartsunk az erkélyen vagy a konyhaablakban néhány cserép friss fűszernövényt, hiszen bármilyen ételt képesek pillanatok alatt feldobni, és különlegessé tenni. Még egy egyszerű salátát is.