Tudtad? – 5 érdekesség a Dubicz borokról

Tudtad? – 5 érdekesség a Dubicz borokról

Legyen szó elnevezésekről, pincetitkokról vagy különleges termékekről, minden márkának megvannak a maga kis titkai, apró történetei, amelyekről csak igazán kevesen tudnak. Nincs ez másképp a Dubicz Borászat és Szőlőbirtokkal sem. Lássuk hát, melyek azok az érdekességek, amelyeket valószínűleg ti sem tudtatok a borászat szövevényes történetéről, származásáról.

1. Honnan ered a Dubicz név?

A Dubicz név származását folytonos érdeklődés övezi. Az 1900-as évek elején Dunai Bernadett dédapja az akkori társadalmi szokásoknak és elvárásoknak megfelelően az eredeti családnevet Dubiczról Dunaira változtatta. Az ősök és a család tisztelete azonban mit sem fakult az elmúlt évtizedek során, sőt, a márka elnevezése tulajdonképpen pontosan az előttük való tisztelgés jele, ezáltal biztosítva egyfajta történelmi folytonosságot a Dunai-Dubicz család történetében.

2. Ki is volt Zsizsi?

A közönség egy abszolút kedvence, a Zsizsi Frizzante gyöngyözőbor nevét a Dunai család imádott nagymamájáról, Gigiről kapta, utalva ezzel az egykor Audrey Hepburn által megformált híres karakterre. Gigi ugyanis szépségben nagyon hasonlított az egykori filmsztárra. Az ő neve magyarosított változatát viselik tehát boraink.

3. Milyen egy igazi Dubicz látogatás?

A Dubicz Borászat pincetúrája igazán különleges élményt nyújt a látogatóknak. Az 1 kilométeres föld alatti körtúra során ugyanis az érdeklődőknek lehetőségük nyílik betekintést nyerni a borászat 110 éves történelmébe, mindemellett pedig a 100 évvel ezelőtt használatos 6000 literes fahordókra is rácsodálkozhatnak. Mindazonáltal az 1960-as években előnyben részesített 80.000 literes betontartályok, valamint a legmodernebb acéltartályos technológia is megtekinthető a pincetúra során.

4. Ovális fahordó – kinek és miért?

Külön érdekesség, hogy a pincében olyan régi, díszes kivitelezésű fahordókat is megtekinthetünk, melyek a hagyományos kerek formatervezés helyett ovális alakot kaptak. Korábban ugyanis az elit szívesebben látta saját nedűjét ilyen különleges, akkoriban exkluzívnak számító tartóban.

5. Mi alapján kapják a Dubicz-termékek az elnevezéseiket?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok mindig külön odafigyeléssel válogatta meg termékeinek, termékcsoportjainak elnevezéseit – gondoljunk csak a Zsizsi Frizzante habzójára. A Fríz az egyetlen olyan név, amely a régi Borpalotához, konkréten az épületen található díszítéshez köthető. Az 1014 termékkategória viszont már teljes egészében a megújult Dubicz márka védjegye.Elmúlt már 18 éves?