Vegán és nem vegán borok – Ez a különbség

Vegán és nem vegán borok – Ez a különbség

A vegán, vagy veganizmus kifejezést általában az étkezéshez kötjük, pedig a vegán életvitelt követők az élet más területein is tudatosan választanak, legyen szó akár öltözködésről, akár különböző kozmetikai termékekről, de bizony a borfogyasztás, borválasztás során is körültekintően járnak el. De mit is jelent pontosan a veganizmus, és milyen borokat fogyaszt az, aki vegán?

Vegán vagy vegetáriánus?

Bár a vegán és a vegetáriánus étrend azon a ponton találkozik, hogy egyik sem tartalmaz húst, ezen kívül nagyon sok eltérés mutatkozik közöttük. Ráadásul, míg a vegetarianizmus leginkább csak az étkezésre korlátozódik, addig a veganizmus egy teljes életformát takar. A lényegi különbség azonban az, hogy míg a vegetáriánusok inkább az egészséges táplálkozás jegyében mellőzik az állati eredetű hústermékeket – adott esetben tojást, tejterméket azonban fogyaszthatnak –, addig a vegánok teljes mértékben elhagyják az összes részben vagy teljesen állati eredetű alapanyagot. Ráadásul mindezt etikai okokból, az állatok védelme és a környezettudatosság jegyében teszik.

De hát a szőlő növény!

Mivel a bor szőlőből készül, a szőlő pedig növény, joggal vetődhet fel a kérdés, hogy akkor miért léteznek külön vegán borok, tehát hogyan kerülnek adott esetben a bor közelébe állati eredetű alapanyagok? Úgy, hogy a borkészítés során előfordulhat, hogy állati eredetű segédanyagokat használnak bizonyos borászati folyamatoknál. Mivel egyre inkább ritkul az ilyen segédanyagok használata, illetve ezeket egyre több borászat kiváltja növényi eredetű segédanyagokkal, egyre több bor felel meg a vegán filozófiának. Ezt azonban nem minden esetben tüntetik fel a címkén, tehát ha nincs megjelölve egy bor vegán borként, még készülhetett állati eredetű segédanyagok teljes mértékű mellőzésével.

Mire használják?

A borkészítés során rengeteg olyan folyamat megy végbe, amely később a borok minőségét, potenciálját, stabilitását jelentősen befolyásolja. Éppen ezért néhány ilyen folyamatnál nagyon fontos a megfelelő borászati műveletek elvégzése. Ilyen például a borok erjedés utáni derítése, vagyis a bor „megtisztítása”. Ehhez szükséges a derítőszerek használata, amelyek a hordó vagy tartály aljára süllyednek, miközben „magukkal viszik” a zavarosságot okozó részecskéket is, illetve megkötve más, a borban nemkívánatos részecskéket, kiválnak a borból. Ezáltal a bor tiszta, és ami nagyon fontos, stabil lesz. Ezt a folyamatot általában bentonit porral, egyfajta ásványi anyaggal végzik, de a derítő segédanyagok között időnként találhatók állati eredetű anyagok is, mint a tojásfehérje a kollagén, vagy a zselatin, melyet állati csontból, porcból és bőrből nyernek ki.

Növényi eredetű alternatívák

A borok egyre nagyobb része ma már nem állati eredetű segédanyagok használatával készül, hiszen megjelentek azok a növényi segédanyagok, amelyek tökéletes helyettesítők. Ilyen például a derítéshez használt búza-, burgonya- vagy zöldborsófehérje. Sőt, az is előfordul, hogy a bort szűrés és derítés nélkül palackozzák, ez esetben egyáltalán nincs szükség semmilyen segédanyagra, viszont a bor stabilitása változó lehet.

Ha bio, akkor vegán is?

A bioborok csak a vegyszermentességet garantálják, tehát tartalmazhatnak állati eredetű segédanyagokat, így a bioborok nem feltétlenül egyenlők a vegán borokkal. A biodinamikus gazdálkodásban pedig – bár az állattartásnak itt rendkívül szigorú a szabályozása – szintén használhatnak állati eredetű segédanyagokat a borkészítéshez. Sőt, mi több, akár már a szőlőtermesztés során is előfordulnak állati eredetű anyagok vagy preparátumok, mint például a tehénszarv vagy a marhatrágya.



Elmúlt már 18 éves?