Milyen fehér szőlőfajtákból készülhetnek a Mátrai borok?

Milyen fehér szőlőfajtákból készülhetnek a Mátrai borok?
Rendkívül sok szőlőfajta létezik a világon, amelyeknek azonban csak egy részét ismerjük és termesztjük hazánkban. Így is nagyon izgalmas, változatos és sokszínű a hazai fajtaválaszték, azonban szabályozott, hogy mely fajták szerepelhetnek egy adott borvidék oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bortípusainak alapanyagai között. Ismerjük meg, melyek is a Mátrai borvidék engedélyezett fehér szőlőfajtái! Az előírások Valamennyi államilag elismert szőlőfajtát és szőlőklónt a Nemzeti Fajtajegyzék tartalmazza, mely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kiadványa. Ez a lista tartalmaz autochton, tehát őshonos és hungarikum fajtákat, valamint világfajtákat egyaránt. A jegyzékben szereplő fajták közül azonban nem mindegyik, és nem mindenhol használható fel oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, tehát OEM borok készítéséhez. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés kifejezés a boroscímkén kötelezően feltüntetendő jelölések között szerepel, és fontos kikötés, hogy csak az a bor lehet ilyen jelölésű, amely 100%-ban a címkén meghatározott földrajzi területről (esetünkben a Mátra) származik. Szintén szabályozott az is, hogy milyen fajták használhatók fel az OEM jelölésű borok készítéséhez. Külön előírás, úgynevezett termékleírás tartalmazza ugyanis minden oltalom alatt álló árujelző, így a Mátra oltalom alatt álló eredetmegjelölés szabályozását is, amely többek között a borvidéken termeszthető fajtákat, és a belőlük készíthető bortípusokat is meghatározza. Az engedélyezett fehér fajták Jelenleg 19 fehér- és 11 kékszőlőfajtát engedélyez a Mátrára vonatkozó termékleírás, amelyek egy részét már korábban részletesen bemutattuk, de ismerjük meg a „többieket” is, közülük először a fehér fajtákat!
 1. Chardonnay1014 prémium sorozatunkban mi is készítünk belőle gyümölcsös, finoman fahordós tónusú tételt.
 2. Chasselas – más néven Saszla, alapvetően csemegeszőlő fajta, de borkészítéshez is remek alapanyag, hiszen aromás, zamatos, finom savtartalmú bort eredményez. Franciaországban, Svájcban és Németországban elterjedt, hazánkban a Mátrai borvidéken találjuk a legtöbb ültetvényt.
 3. Cserszegi fűszeres – fajtakeresztezéses nemesítéssel hozta létre Cserszegtomajon Dr. Bakonyi Károly Irsai Olivér és Piros tramini fajtákból. Gazdagon parfümös, virágos és fűszeres aromájú, szép felépítésű borokat ad.
 4. Furmint – jó sav- és cukorgyűjtő fajta, a belőle készült borok savtartalma emiatt általában magasabb, de kellő gondossággal nagyon elegáns, szép felépítésű borokat eredményez, és rendkívül szépen képes közvetíteni a vulkanikus termőtalajok ásványos karakterét.
 5. Hárslevelű1014 prémium Hárslevelűnk harmonikus ötvözete az illatos és vulkanikus Mátrának, egyedi borkülönlegességeink között pedig Exkluzív sorozatunk Fríz Hárslevelűje mutat csodálatos komplexitást.
 6. Irsai Olivér – két sorozatunkban is dolgozunk a fajtával: illatos, gyümölcsös Mátra sorozatunk Irsai Olivér tétele bodzavirágos, kerek savú, frissítő, 1014 prémium Irsai Olivérünk pedig csodás érett nyári gyümölcsökkel is kiegészül.
 7. Királyleányka – eredete Erdélyhez köthető. Természetes kereszteződésből, vagyis a Kövérszőlő és a Leányka spontán nászából jött létre
 8. Leányka – eredete szintén nagy valószínűséggel Erdélyhez köthető, származási helyén Feteasca alba névre hallgat, bár a legújabb kutatások szerint a Romániában található fajta a nálunk fellelhető Leányka szőlőtől némileg eltér.
 9. OlaszrizlingMátra sorozatunk Olaszrizlingje könnyed, élénk, jellegzetes mátrai illatokkal (füvek, virágok, rezeda), egyedi borkülönlegességeink között pedig Exkluzív sorozatunk Mátra Superior Olaszrizling Barrique 2017 tétele mutat szép, érett, finom fahordós tónusú zamatokat, valamint elegáns egyensúlyt.
 10. Ottonel muskotály – más nevén Muscat Ottonel. Az e fajtából készült boroknak rendkívül jól áll a természetes maradékcukor-tartalom, mely kedves, intenzív illat- és ízvilágát még inkább kerekíti, gazdagítja. Mátra sorozatunk Muscat Ottonel tétele is tartalmaz természetes maradékcukrot, így a félédes bor cukortartalmát a finom és elegáns savak ellenpontozzák, 1014 prémium Muscat Ottonelünk pedig üde, lendületes, egyben buján egzotikus kortyával hódit.
 11. Pinot Blanc – a francia, ezen belül is burgundiai Pinot család tagja, ezért Fehér burgundi néven is találkozhatunk vele.
 12. Rajnai rizling – Németország a szülőhazája, a Rajna-mellékéről származik. A világ számos borvidékén megtalálható, szép felépítésű, hosszan érlelhető borok készíthetők belőle. Nem áll rokonságban az Olaszrizlinggel.
 13. Rizlingszilváni – svájci eredetű fajta, egyes feltételezések szerint Rajnai rizling és Zöldszilváni keresztezésével nemesítették, más kutatások alapján a Rajnai rizling és a Saszla hibridje. Fajtaborként hazánkban ritkábban találkozunk vele.
 14. Sárgamuskotály – más néven Muscat Lunel. Ebből a fajtából készítjük gyümölcsös, illatos, a tavasz teljes illatáradatát felvonultató prémium kategóriás félszáraz gyöngyözőborunkat, a Zsizsi Frizzante-t. Pici maradékcukortartalma remekül áll elegáns savainak, a buborékok pedig igazán üdévé és izgalmassá teszik.
 15. Sauvignon Blanc – Könnyed, mezei füveket idéző kortyával gördülékeny és jó ivású Mátra sorozatunk Sauvignon Blanc-ja, 1014 prémium Sauvignon Blanc-unk ízvilága pedig hangsúlyos fajtajelleggel, egressel, bodzával, valamint határozott savakkal párosul.
 16. Szürkebarát1014 prémium Szürkebarátunk megjelenésében világos, leheletnyi sárga árnyalattal. Illata a nyári mezők virágait és gyógyfüveit idézi. Az elegáns, könnyed borokra jellemző finom savak játékosan öleik körül a virágözönt.
 17. Tramini – több bortermő országban is jelen van ez az aromás fehérbort adó fajta. Gyakran azonosítják a Fűszeres traminivel, valamint a Piros traminivel, azonban mindegyik külön-külön fajta, csak nevükben tartalmazzák a tramini szót.
 18. Zenit - Király Ferenc nemesítő munkája eredményeként jött létre Ezerjó és Bouvier fajta keresztezéséből 1951-ben. Illatos-zamatos, harmonikus savú bort ad.
 19. Zöldveltelini – Nagy valószínűséggel osztrák eredetű fajta, ott Grüner Veltliner néven ismert. Jegyeiben gyümölcsössége mellett fűszeres, és szépen képes közvetíteni a talaj ásványosságát.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.