Őshonos és hungarikum fajták

Őshonos és hungarikum fajták

A hazánkban termesztett szőlőfajták több szempontból is csoportosíthatók. Az egyik alapcsoportosításban a szőlőfajta származási helye szerint kategorizáljuk a fajtákat. A világfajták csoportját már megismerhettük korábban, most ismerjük meg az őshonos, autochton fajták, vagy más kifejezéssel hungarikum fajták csoportjának szőlőfajtáit, no meg természetesen a belőlük készült borokat is.

Autochton, vagy hungarikum?

Az autochton szó görög eredetű, melynek jelentése „földből született”, vagyis ősi, eredeti, helyben keletkezett, és keletkezési helyén is maradt, tehát őshonos. A természetföldrajz a kifejezést kőzetekre, növényekre és állatokra is használja, így a helyben keletkezett, és ott elterjedt, fennmaradt szőlőfajtákra is. Ezeket a hazánkban őshonos, illetve a Kárpát-medencében született és több száz éve honos fajtákat nevezzük más néven hungarikum szőlőfajtáknak. A hungarikum kifejezés egy gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző egyediség, különlegesség. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy szerepel is a Hungarikumok Gyűjteménye listáján, mégis így nevezzük őket. Érdekesség még, hogy nem csupán azokat a fajtákat tekintjük hungarikum szőlőfajtáknak, amelyek kizárólag csak nálunk teremnek, hanem például azokat a magyar nemesítésű fajtákat is, amelyeknek „szülei” között akár világfajták is lehetnek, és a világ más szőlőtermő borvidékén is jelen vannak, vagy azokat a fajtákat, amelyeknek az eredete bár bizonytalan, de a magyar szőlő- és borkultúra több évszázados hagyományainak szerves részét képezik.

A fehér és vörös őshonos fajták

Bár természetesen a világfajták is képesek a hazai termőhelyi adottságokhoz, talajhoz, és klímához megfelelően viszonyulni, és szépen közvetíteni az adott terroir értékeit, a hungarikum fajták még inkább egyedivé, érdekessé teszik a fajta- és borválasztékot. A  hungarikumnak tekinthető szőlőfajták száma nagyon magas, hiszen több, mint száz fajta sorolható ide. Ez a nagy szám a ’60-as években kibontakozó borszőlő-nemesítéseknek is köszönhető, amely során fajtakeresztezésekkel hoztak létre újabb szőlőfajtákat. A hungarikum fajták egy részét jelenleg adott esetben nem is termesztik, vagy csak olyan kis területeken, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen lelhető fel belőlük készült bor. Néhány kisebb-nagyobb területen termesztett fajtát azonban érdemes megismerni. Ilyenek például a Kárpát-medencében őshonos, régi magyar borszőlő fajták, mint az Arany Sárfehér, a Budai zöld, a Csomorika, az Ezerjó, a Fehér Gohér, a Furmint, a Hárslevelű, a Juhfark, a Kövidinka, a Kéknyelű, a Királyleányka, a Leányka, a Pozsonyi Fehér, és a kékszőlők közül a Csókaszőlő. Olyan nem magyar eredetű, de a Kárpát-medencében meghonosodott borszőlő-fajtákat is őshonos fajtáknak tekintünk, mint a fehérszőlő Cirfandli és az Olaszrizling, vagy a kékszőlő Kékoportó, Kékfrankos, és Kadarka. A fajtakeresztezéssel, nemesítéssel hazánkban előállított régi és újabb magyar szőlőfajták is hungarikumok, ilyen például a teljesség igénye nélkül a fehérborszőlő Bianca, Cserszegi Fűszeres, Generosa, Irsai Olivér, Mátrai Muskotály, Nektár, Pátria, Rozália, Zéta, Zefír, Zengő, Zenit, Zeus, vagy a kékszőlő Bíbor Kadarka, Duna Gyöngye, és a Turán.

A mi hungarikum fajtáink a Dubicz Birtokon

Mi is dolgozunk őshonos és hungarikum fajtákkal a Dubicz Borászat és Szőlőbirtokon, így természetesen borokat is készítünk a kiváló alapanyagokból, méghozzá valamennyi borkategóriánkban. Ott szerepel a kiváló ár-érték arányú, friss, illatos, gyümölcsös borokat tartalmazó Mátra sorozatunkban a könnyed, bodzavirágos, kerek savú Irsai Olivér, a jellegzetes mátrai illatokkal és élénk savakkal játszó Olaszrizling, de a kékszőlők sem maradnak ki Kékfrankos Rosénk, valamint két Kékfrankost is tartalmazó Kékfrankos-Cabernet Franc vörösborunk képviseletében: száraz, valamint  félédes kategóriában. A borászat legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borait tartalmazó 1014 sorozatában az illatos és vulkanikus Mátra harmonikus ötvözete, vagyis az 1014 Hárslevelű és az izgalmasan karakteres prémium 1014 Irsai Olivér képviseli a hungarikum fajtákat, Exkluzív sorozatunkban pedig – amelyek a prémium kategóriából is kiemelkednek, hiszen a legjobb évjárat legkülönlegesebb tételeiből készülnek – a csodálatos komplexitású Fríz Hárslevelűnk, és Mátra Superior Olaszrizling Barrique tételünk készül hungarikum fajtából. Nem marad ki a hungarikum fajta a Dubicz Sziget sorozatból sem, a Sziget Red tételben egy Kárpát-medencei fajtát, a Kékfrankost házasítottuk egy világfajtával, méghozzá a Cabernet Franc-nal. A többhetes héjon erjesztés eredményeként született meg ez a piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető illatú, karakteres jegyekkel fűszerezett könnyed vörösbor.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.